Със 78 гласа за“ , без против и въздържал се

...
Със 78 гласа за“ , без против и въздържал се
Коментари Харесай

НС реши: Пенсиите - с 11% ръст. Токът - без драматично поскъпване

Със 78 гласа „ за “, без " срещу " и " въздържал се " Народното събрание утвърди плана на решение на „ Продължаваме промяната-Демократична България “(ПП-ДБ), с който задължава представителите на държавното управление в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) да поддържат осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11 % от 1 юли т.г.

 

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " не участваха в гласуването. Така решението бе признато с гласовете на ПП-ДБ, " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и двама самостоятелни депутати, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Парламентът се събра на изключително съвещание, с цел да разиска осъвременяването на пенсиите от 1-ви юли тази година. В началото на съвещанието се записаха 174 народни представители. От " Възраждане " още преди дни заявиха, че няма да вземат участие.

 

Още в самото начало стана изцяло ясно, че растежът на пенсиите ще е с 11%. 

 

Чудно за какво, обаче, съвещанието на депутатите се разпростря. Дори и при единогласие по въпроса за %, с който да бъдат осъвременени пенсиите - повода, по която действително бе свикано.

 

В продължение на час от БСП усърдно упорстваха в дневния ред на съвещанието да бъде включено чуване за цената на тока на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. В последна сметка, обаче, след няколко следващи отхвърли от Росица Кирова (ГЕРБ) това не се случи, заяви Новини.бг. 

 

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова уточни, че се е свързала с министъра на енергетиката Владимир Малинов и с ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Г-н Иванов ме увери, че няма да бъдат предприемани дейности преди края на юни, както и че писмото от АЕЦ „ Козлодуй “ за нарастване на цената е било оттеглено, а желаното нарастване е било преразгледано, уточни тя. Ако смятате, че това е извънредно значимо, може да се събере подписка за друго изключително съвещание, сподели още Кирова.

 

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) също прикани предлагането за включване на тази точка в дневния ред да бъде подложено на гласоподаване. В противоположен случай, той уточни, че ще са принудени да съберат още веднъж подписи за привикване на изключително съвещание.  

 

След това по искане на ПГ на " БСП за България " беше дадена 30-минутна отмора. След като отмориха, националните избраници се върнаха към отговорностите си. 

 

„ През последния месец България и хората се оказаха в Страната на чудесата. Безпрецедентно двама министри бяха уволнени без пояснение. Две седмици откакто бяха назначени. Служебният кабинет позволи построяването на частна детска болница, с което обезсмисли държавната такава. Проектът, който се пробваха да прокарат неотдавна, беше спрян още по времето на Петков. Национален осигурителен институт приготви отчет, с който се пробва да спести 100 милиона лв. от пенсионерите в България. Едва след острата реакция на ПП-ДБ, народен представител от ГЕРБ (бел. ред. Деница Сачева) се притече на помощ и изясни на служебния министър какво би трябвало да направи, с цел да се измъкне от скандалната обстановка. Каква е гаранцията, че в случай че не приемем решение през днешния ден, на следващия ден същият този съвет няма да гласоподава нещо друго ", попита акад. Николай Денков ( " Продължаваме промяната " ) от парламентарната естрада. 

 

По думите му, ако ГЕРБ и ДПС се върнат на власт българите ги чакат пенсии и заплати под линията на беднотия, „ с цел да останат пари на края на годината и да се раздадат на приятелите олигарси “.

 

„ Сервираха ни старите номера за измисления безпорядък и разрухата, за модела, в който пари за хората няма, само че за олигарсите има. Назначенията във всички системи са резервирани за партийни протежета с нагласени състезания. Този тъмен и нездравословен за България сюжет няма да се състои. Ние сме от неуместните, тъй като няма да се уплашим и откажем. Истината е, че различен път има, само че той беше спрян с неуспеха на ротацията от Борисов и Пеевски. Може да продължи, в случай че съберем болшинството за естествена европейска страна. Викате толкоз мощно, тъй като ви боли, а ви боли, тъй като споделям истината “, обърна се той към разпалилите се народни представители, които подвикваха от местата си зад депутатските банки.

 

Тома Биков от ГЕРБ се възмути, че от " Продължаваме промяната " употребяват трибуната за предизборна акция. 

 

„ Днешното съвещание на Народното събрание се състои поради декларацията, която чухме доскоро, тъй като различен смисъл няма. Събираме се да включим камерите на Българска национална телевизия и да създадем изказване. Можем да наредим още няколко злощастни дейности. Ако има нещо значимо в това, което се случва, е, че с сходни дейности се неодобряват измененията в Конституцията. Не за това дадохме непрекъсваемост на работата на Народното събрание.

 

Вие по някакъв си ваш метод се пробвате да съберете електоралното си ядро. Опитвате се да употребите институцията в предизборната ви акция. С това точково мислене сме привикнали. Не си давате сметка, че времето тече в някаква линейност. 9-ти юни е денят на изборите, а по-късно ще продължим да живеем. Какъв беше смисълът да свикате съвещание на Народното събрание за проблем, който не съществува? На няколко булеварда в София нямаше проблем, вие отидохте тъкмо тях да реформирате.

 

Там, където сте пипнали, се случват проблеми, а ние сме тук с цел да ги решаваме, не да ги отваряме. Това, което вършиме сега, е да създавате още един проблем там, където го няма. Защо сме събрани тук? Бих предложил да вземем решение, че Нова година стартира от 12.00 ч. на 1-ви януари? Поне да бяхте измислили декларацията да е по-оригинална.

 

Знам, че сте хора, които постоянно търсите казуса отвън вас, само че имайте поради, че има възможност да се случва поради вас. В момента събирате резултатите от дейностите си от последните три години – „ по плодовете ще ги познаете “. Колкото и заявления да извършите от трибуната, нямате да си съберете ядрото. Вашите хора стачкуват на „ Фритьоф Нансен “. Опитайте се да бъдете малко по-скромни “, насочи зов той към Политическа партия.

 

„ Дезинформацията, операцията и измамата са мотивът за днешното съвещание. Това, което ни събира тук, е желанието за корист с парламентарното време и парламентарната естрада “, обобщи Деница Сачева от ГЕРБ.

 

„ Току-що чухме, че това чуване било безпредметно и предизборна акция. Щях да се веселя да е по този начин, само че за жалост – не е. Откакто се одобряват бюджети на Национален осигурителен институт, се вършат на база планирана инфлация и планиран растеж на заплатите. След което се извършват на база прогнозните, а не на отчетните параметри. Следователно това, което е приело Народното събрание за нарастване на пенсиите, е тъкмо това, което българските пенсионери получават “, акцентира Асен Василев („ Продължаваме промяната “).

 

„ Винаги пристигам тук с доста особено възприятие, обяснимо е за какво. Дойдох, чаках, припомних си по какъв начин е било. Правя такава увертюра, тъй като няма да вляза в тона, който беше подхванат. Ще ви срещна с един протокол и той е формален протокол, наблягам – формален. И това е протокол номер 7 от съвещание на Надзорния съвет, извършено на 14-ти май 2024 година, Надзорният съвет на Национален осигурителен институт взима решение за осъвременяване на пенсиите с 11 на 100 “, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев.

 

Той напомни, че органите на ръководство на Национален осигурителен институт са Надзорният съвет и шефът и подуправителят. „ Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам за какво намесвате държавното управление. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, само че те са 10 души. За да се вземе решение, трябват най-малко 11 гласа „ за “, сподели Главчев пред депутатите по време на чуването. 

 

„ Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран %. Аз го направих, не знам за какво сте го пропуснали. Останалите шестима, които са дали своят вот, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв метод може да повлияе министър-председателят, двоумя се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации “, уточни още Димитър Главчев. 

 

“Няма никакво напрежение във връзка с увеличение на цената на тока - нито в Белене, нито в Козлодуй ”, заяви още той.

 

“Следим процесът по образуване цената на тока, доколкото е в пълномощията на Министерски съвет и мога да успокоя популацията, че няма да има фрапантно нарастване на цената ”, добави Главчев.

Финално, Народното събрание задължи Надзорния съвет на Националния застрахователен институт да осъвремени пенсиите с 11%. Това стана факт на изключително съвещание на Народното събрание, което бе свикано поради появилата се информациия, че парите на пенсионерите ще бъдат увеличени с 10%, а не с 11%. 

 

Решението бе признато със 77 гласа " за " - с гласовете на ПП-ДБ, БСП, Има Такъв Народ и двама самостоятелни депутати. От ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването, до момента в който от " Възраждане " не участваха в пленарната зала по време на цялото съвещание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР