Води ли до значими рискове за банковата система устойчивият ръст

...
Води ли до значими рискове за банковата система устойчивият ръст
Коментари Харесай

Има ли риск за банките заради бума на кредитите у нас

Води ли до значими опасности за банковата система устойчивият растеж на заема за  семействата, включително и на жилищните заеми? Отговор на въпроса търси Институтът за разбори и прогнози в допитване измежду представители на търговски банки, капиталови медиатори,  пенсионноосигурителни сдружения и ръководещи сдружения.

Най-негативни са оценките на представителите на пенсионните сдружения, съгласно които кредитният риск ще се покачва поради съществуващата геополитическа и икономическа неустановеност на фона на упования за закъснение на растежа на приходите и повишение на лихвените проценти.

Според анализаторите за мощното търсене на заеми от семействата способстваха характерни за страната фактори, както от страна на предлагането, по този начин и от страна на търсенето. От една страна номиналните приходи не престават да нарастват с високи темпове, а от друга действителните лихвени проценти по депозити за семейства и заемите за покупка на жилища остават мощно негативни.

През първото полугодие на 2023 година номиналнoто повишаване на обезщетенията на един нает се резервира на високи равнища и възлезе на 14.9% по отношение на същия интервал на 2022 година, движено главно от частния бранш, до момента в който годишната инфлация, измерена посредством ХИПЦ към средата на годината се забави до 11.1%.

В обстановка на към момента високи равнища на инфлация у нас, и възходящи цени на жилищата, закупуването на жилище се явява главен избор като форма на икономисване или инвестиция измежду семействата.

Важно значение за тази обстановка има и по-бавното и едва преместване на резултатите от стягането на паричната политика на ЕЦБ върху лихвените проценти по нови заеми, в бранша на семействата, в изискванията на висока ликвидност и мощна конкуренция в банковия бранш.
 МФ МФ
В своя отчет за ранно предизвестие от ноември 2023 година, Европейска комисия показва за България, че цените на жилищата демонстрират признаци на надценяване, до момента в който в множеството европейски страни се следи закъснение на растежа на цените на жилищата. Въпреки забавянето в номиналния напредък на общия показател на цените на жилищата до 13.4% и 9.5% на годишна база, надлежно през последното тримесечие на 2022 година и първото на 2023 година, през второто тримесечие той още веднъж се форсира до 10.7%, движен както от растежа на съществуващите, по този начин и на новите жилища.

Българска народна банка: Способността за обслужване на отговорностите може да отслабне

Малко над половината (53%) от интервюираните финансови медиатори смятат, че рисковете са уравновесени. Според тях е допустимо утежняване на качеството на активите, само че банките са мощно ликвидни и добре провизирани, а ограниченията на Българска народна банка ще допринесат за намаление на рисковете. Над 67% от интервюираните търговски банки поддържат това мнение. В същото време към 27% от всички участници смятат, че рисковете за банковата система ще се покачват.
 istock istock
Финансовите медиатори, които смятат, че няма основни опасности и, че заемът за  семействата се движи от фундаментални фактори са 13%.

Сред отговорите на участниците най-вече се откроява мнението на пенсионно-осигурителните сдружения, които изрично смятат, че настоящата обстановка ще докара до повишение на кредитния риск. Около 7% от медиаторите са показали, че имат друго мнение.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР