Водещият следствието Мишел Клез си направи отводСинът на магистрата продавал

...
Водещият следствието Мишел Клез си направи отводСинът на магистрата продавал
Коментари Харесай

Разплитането на „Катаргейт“ попадна в задънена улица

Водещият следствието Мишел Клез си направи отказ
Синът на магистрата продавал канабис дружно със сина на разследвана евродепутатка

Ева Каили ще съди Екологичен потенциал поради отнетия ѝ имунитет

Разследването на разтреслия Европарламента корупционен скандал “Катаргейт ” се озова в задънена улица - по този начин медиите в Брюксел и други европейски столици оцениха подадената оставка от водещия следствието магистрат Мишел Клез.

Това, че разкритията на компрометиращата институциите на Европейски Съюз спекулация буксуват заради съществени и несериозни аргументи, бе ясно още преди месец и “Труд news ” го написа в прав текст. Но никой не очакваше, че прокурорът, върху чиито рамене милиони поданици на 27-те страни членки на Европейски Съюз бяха стоварили очакванията си да бъде разобличена и осъдена ширещата се по върховете му корупция, ще напусне сцената напълно безславно.

Ако се има вяра на публикуваното от прокуратурата в Брюксел известие за печата, то подадената в понеделник вечерта оставка на Мишел Клез не е породена от позволени неточности в хода на следствието, от неналичието на уместност в работата му или от неговото идно пенсиониране, а от появил се действителен спор на ползи. “Не доста от дълго време станаха известни детайли, гласи известието, които биха могли да издигнат въпроси, що се отнася до обективния ход на следствието ”. “И изборът на съдия-следователя да подаде оставка бе признат от съображения за нерешителност и с цел да се разреши на правораздаването да продължи работата си в спокойна атмосфера ”, продължава прокуратурата, наблягайки: “Целта е да се поддържа нужното разделяне сред личиния и фамилния живот от една страна, и професионалните отговорности от друга ”.

В официалното съобщение на правосъдната институция не се показва какъв е тъкмо съответният спор на ползи, само че добре осведомените белгийски уеб сайтове “7sur7 ”, “DHnet ” и “Sudinfo ” оповестиха, че Мишел Клез е станал надали не жертва на личния си наследник Николa. Защото се оказало, че той е съучастник в бизнес с канабис със сина Уго на Мария Арена - белгийската евродепутатка от италиански генезис, която е разследвана от Клез, защото е считана за доста близка съмишленичка и помагачка на нарочения за главатар на “Катаргейт ” брюкселски лобист Антонио Пандзери.

Та през 2018 година Николо и Уго основават към този момент просперираща компания, занимаща се с вземане-даване с медицински канабис - нещо напълно законно в Белгия. Тоест сред фамилиите на обвинителя и на обвинената за присъединяване в корупционната спекулация евродепутатка съществуват очевидни връзки, които могат да повлияят на следствието. Заради това делото към този момент е предоставено на някогашен асистент на Мишел Клез и както писа италианският ежедневник “Република ”, “сега следствието е изправено пред риска да се разбие в скалите на парализата ”.

Още повече, че в понеделник следобяд “Катаргейт ” закупи много гротескни измерения. Нарочената от брюкселските магистрати за тежко корумпирана някогашна гръцка евродепутатка и зам. шефка на Европарламента Ева Каили, която престоя над четири месеца в пандиза, е дала под съд институцията за отнемането на имунитета ѝ. Той бе свален и тя задържана през предишния декември, слад като татко ѝ бе засечен от полицията да изнася от жилището ѝ в Брюксел куфарче със 700 000 евро в него. Ева Каили обаче твърди в този момент, че тези пари не били нейни и тя не знаела нищо за тях, защото били донесени в жилището ѝ от нейното гадже и асистент на тартора Пандзери - Франческо Джорджи. Той обаче не ѝ бил споделил какво има в куфара, нито пък тя била любопитствала да ревизира наличието му.

В мненията се за протичащото се към “Катаргейт ” някои френски всекидневници намекнаха, че озоваването на шумния скандал в “пета глуха ” може би е резултат от намесата в него на “сили свише ”. Тоест на политически кръгове във водещи страни от Европейски Съюз, които не са заинтригувани от компрометиране на неговите институции в навечерието на идните през май следващата година общоевропейски избори. И в миг, когато поради войната в Украйна и имигрантския напън от юг Европейски Съюз се нуждае от единение, а не от разединение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР