Водещият германски авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) обяви в четвъртък, че

...
Водещият германски авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) обяви в четвъртък, че
Коментари Харесай

Луфтханза съкращава 22 хиляди работни места заради COVID-19

Водещият немски авиопревозвач "Луфтханза " (Deutsche Lufthansa) разгласи в четвъртък, че възнамерява да редуцира 22 000 работни места на цялостен работен ден по целия свят като част от битката на компанията с отрицателното въздействието на рестриктивните мерки за пътешестване, породени от коронавирусната рецесия.

Авиокомпанията означи, че половината от засегнатите позиции ще бъдат в Германия и добави, че ще понижи броя на самолети в употреба с към 100 броя.

"Възстановяването на търсенето в бранша на въздушния превоз ще бъде постепенно в обозримо бъдеще ", акцентира "Луфтханза ", съобщи БНР.

"Без доста понижаване на разноските за личен състав по време на рецесията, ще пропуснем шанса за по-добро ни рестартиране след рецесията и ще рискуваме Lufthansa Group да излезе от нея доста по-слаба ", съобщи ръководителят на човешките запаси на самолетната компания Майкъл Нигеман.

От компанията признаха, че позициите на до 26 хиляди нейни чиновници са непотребни в актуалните условия, което допуска, че ще бъдат съкратени доста повече работни места, в сравнение с информацията преди време за над 10 хиляди. Тези 26 хиляди чиновници се равняват на 22 хиляди позиции на цялостен работен ден.

През предходната седмица "Луфтханза " даде обещание необятно преструктуриране - от хиляди съкращения на работни места до продажби на активи, защото компанията се стреми да изплати предоставената държавна помощ от 9 милиарда евро и в това време да успее да се оправи със задълбочаващите се загуби в лицето на пандемията от ковид.

Именно тогава тя сподели, че съкращаването на работни места ще бъде "значително повече " от предходно избраната численост от 10 хиляди.

Компанията се пробва да реализира съглашение с профсъюзите, с цел да накара чиновниците да работят на ненапълно работно време, както и други способи за понижаване на разноските за личен състав, преди да организира изключително общо заседание на 25 юни, когато акционерите ще би трябвало да гласоподават за контрактувания с страната избавителен проект.

Профсъюзът на стюардите и стюардесите изиска от "Луфтханза " да се ангажира с отбягване на насилствените съкращения, като съобщи, че ще работи интензивно за реализиране на съглашение до изключително общо заседание.

Все още Берлин води договаряния с Европейската комисия за "Луфтханза "

Междувременно профсъюзът, представляващ водачите, пък съобщи, че членовете му са предложили да се понижат заплатите с до 45%, или общо в размер на към 350 млн. евро, само че в подмяна желае компанията да се опита да обезпечи допустимо най-вече работни места.

През април самолетната компания съобщи, че губи към 1 млн. евро ликвидни запаси на всеки един час.

Акциите на Deutsche Lufthansa поевтиняват със 7,6% по време на търговията на борсата във Франкфурт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР