*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 25

...
*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 25
Коментари Харесай

Водещите новини! 11 049 заразени за денонощие у нас; САЩ с 8500 войници в повишена готовност за изпращане в Европа

*** Водещите вести за деня до 13.00 ч., на 25 януари ***

Новите случаи на инфектирани с ковид за последното денонощие са 11 049, а умрелите - 132, сочат данни от Единния информативен портал.

Има леко увеличение в броя на приетите в болница - за последното денонощие те са били 5847 при 5309 за предходното. В интензивни отделения са 517 души.

***

Американското министерство на защитата заяви, че към 8500 бойци са в нараснала подготвеност да бъдат ситуирани доста бързо в Европа, в случай че НАТО задейства силите си за бързо реагиране, съобщи Ройтерс.

Това е следващият знак за решимостта на Съединени американски щати да работят поради скупчването на съветски войски покрай границата на Украйна, отбелязва организацията.

***

„ Това е час на истина за България и НАТО. След дългогодишно участие в алианса България би трябвало да е подготвена на всичко, в това число и на отбрана на други страни”, съобщи журналистът Чавдар Стефанов. Той изясни, че Атлантическият алианс в България предлага няколко точки за деяние.

„ По проектите на НАТО в България ще има самолети от Испания. Най-вероятно за първи път тези самолети ще бъдат с цялостно въоръжение”, разясни Шаламанов.

***

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира през вчерашния ден вечерта 80-минутен видеоконферентен диалог с няколко европейски водачи за украинската рецесия, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, английският министър-председател Борис Джонсън, президентът на Европейски Съюз Шарл Мишел и председателката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен.

Пред публицисти Байдън назова срещата "много, доста, доста добра " и сподели, че на нея е имало "пълно единогласие ".

***

Русия добави критикът на Кремъл Алексей Навални и част от съидейниците му към листата си с терористи и екстремисти, предава Радио "Свободна Европа " (RFE/RL).

Освен Навални, в листата са включени и имената на петима от неговите съдружници: Любов Собол, Вячеслав Гимади, Георги Албуров, Лилия Чанишева и Руслан Шавадинов. Те са сложени на същото равнище като десните националистически групи и задгранични терористични организации като талибаните и Ислямска страна.

***

Испанската министърка на защитата Маргарита Роблес съобщи през днешния ден, че страната е разположила бойни кораби и самолети в Източна Европа не за нахлуване, а за стабилизиране и въздържане, съобщи Ройтерс.

„ Това са непрекъснати задачи за стабилизиране и въздържане, които по никакъв метод не са нападателни “, уточни тя в изявление за радио SER.

***

От думите на Петков стана ясно, че са били подписани три меморандума по "изключително значими въпроси " като земеделието, дребните и междинни предприятия и развиването на жп връзката София – Скопие.

Премиерът посочи още, че историческата група сред двете страни ще организира най-малко три срещи и ще има "много интензивна работа ".

***

***

Предстои да бъде импортирано искане за мярка "задържане под стража " пред Окръжен съд - Пловдив. Престъплението е резултат на зародил непринудено битов случай сред лица, които са се познавали и са били в компания. Костадинов посочи, че след разногласието поражда разпра, в резултат на което потърпевшият е бил намушкан няколко пъти с нож в региона на корема.

***

България остава в дъното на класацията за Европейски Съюз по справяне с корупцията. Това демонстрира тазгодишното обичайно проучване на асоциация "Прозрачност без граници ".

При канара от 0 до 100, в която 0 е най-високи равнища на корупция, междинният за Европейския съюз е 64. България е с показател 42.

***

Най-малко шест души починаха в навалица на стадиона в Яунде, столицата на Камерун, преди мача на домакините с Коморските острови от шампионата за Купата на африканските народи, съобщи Ройтерс, базирайки се на националната телевизия. Десетки са ранени.

На фрагменти в обществените мрежи се виждат крещящи почитатели, смазани на входна врата. Ройтерс отбелязва, че не може бързо да ревизира достоверността на фрагментите.

***

Сняг валя в средиземноморския турски град Анталия за първи път от близо 30 години, заяви държавната телевизия ТРТ Хабер.

Снеговалежът стартира нощес и към момента продължава с спирания. Покрай брега на морето не се натрупа снежна завивка, само че в по-високите места земята, дърветата и постройките побеляха от сняг.

***

Северна Корея изстреля през днешния ден два снаряда, за които южнокорейската войска допуска, че са крилати ракети, съобщи Асошиейтед прес.

Специалисти от разследващите служби на Южна Корея и Съединени американски щати проучват изстрелите.

Друг източник осведоми организацията, че снарядите са били изстреляни от вътрешната част на севернокорейската територия, само че не посочи от кое място тъкмо.

***
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР