Водещи европейски банки продължават да използват данъчни убежища, за да

...
Водещи европейски банки продължават да използват данъчни убежища, за да
Коментари Харесай

Европейските банки все още отчитат печалби в данъчни убежища

Водещи европейски банки не престават да употребяват данъчни убежища, с цел да регистрират огромни облаги. Тенденцията се е трансформирала малко от 2014 година макар задължението за издание на информация за дейностите във всяка страна. Това показва Европейската данъчна обсерватория в отчет, оповестен през днешния ден и представен от Ройтерс. 

Отчетите на 36 огромни европейски банки демонстрират, че те записват облага от взаимно 20 милиарда евро или към 14 % от общите им облаги в данъчни убежища, макар че в тези страни работят малко чиновници, уточни самостоятелната изследователска организация, съфинансирана от Европейски Съюз. 

Печалбите, регистрирани от банките в данъчните убежища, се равняват на към 238 000 евро на чиновник по отношение на 65 000 евро в страни, които не се дефинират като данъчни убежища. Това допуска, че облагите, регистрирани в данъчните убежища, са най-много суми, прехвърляни от други страни, където се дават банковите услуги, показва отчетът. 

Данъците станаха сензитивен въпрос на фона на финансовите " дупки ", които пандемията от COVID-19 остави в държавните финанси. Правителствата се пробват да договорят обща ставка за облагане на огромните концерни, най-много от софтуерния бранш. 

Задължението да се оповестява информация за дейностите на финансовите институции страна по страна, което има за цел да хвърли светлина върху вътрешното действие на банките, не е съумяло да промени държанието им макар изкачването на данъчните въпроси на по-предни позиции в публичния дневен ред, означават създателите на отчета. 

Може би са нужни по-амбициозни начинания, да вземем за пример международен данъчен най-малко от 25 %, с цел да се понижи потреблението на данъчни убежища от банковия бранш, заключава документът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР