Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лечение на COVID-19, е платила

...
Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лечение на COVID-19, е платила
Коментари Харесай

Калифорнийският университет плати 1,14 млн. долара на хакери

Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лекуване на COVID-19, е платила на хакери 1,14 млн. $, откакто бе атакувана на 1 юни от бандата Netwalker, заяви Би Би Си. 

Под офанзива попадна Калифорнийският университет в Сан Франциско, а IT личният състав му се видя заставен да изключи компютрите в опит да спре разпространяването на злотворен програмен продукт. След анонимна подсказка Би Би Си получава опция да следи онлайн договарянията за откупа в тач в " тъмната мрежа ". Противно на препоръките на правоприлагащи организации като ФБР, Интерпол и Британския народен център за киберсигурност, сходни договаряния се  случват по целия свят, постоянно за по-високи суми, акцентират специалисти. В последните два  месеца Netwalker се свързва с още две офанзиви за изос от университети. На пръв взор неговата тъмна уеб страница наподобява като общоприет уеб страница за обслужване на клиенти, с постоянно задавани въпроси (FAQ), оферта на „ безвъзмездна “ извадка от софтуера му и алтернатива за чат онлайн. Но има и таймер за назад отброяване, който тиктака до миг, в който хакерите или удвояват цената на откупа си, или изтриват данните, които са заразили със злоумишлен програмен продукт.

На 5 юни Калифорнийският университет схваща, че към този момент е жертва. " Здравейте, UCSF, не бъдете скромни, можем да работим дружно върху сегашния случай ", получава известие университетът. Шест часа по-късно IT екипът му връща отговор, че се нуждае от повече време и желае детайлите за хакването да бъдат свалени от обществения блог на Netwalker. Исканията на хакерите потеглят от откуп в размер на 3 млн. $, само че след договаряния сумата е свалена на 1 140 895 $. 

След няколко дни спорене и в началото желан от хакерите откуп от 3 млн. $, Калифорнийският университет предлага 1 140 895 $. На идващия ден 116.4 биткойни са прехвърлени в електронните портфейли на Netwalker, а софтуерът за декриптиране е трансфериран на UCSF.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР