Водещ в телевизия изразява мнение, което не се харесва на

...
Водещ в телевизия изразява мнение, което не се харесва на
Коментари Харесай

Германия през 30-те. Как един туит на Гари Линекер породи съмнения за политическа намеса в Би Би Си

Водещ в телевизия показва мнение, което не се харесва на ръководещите. Ръководството на медията краткотрайно го отстранява. Скандалът се замита и всичко е умерено? Не, тъй като това не е България, а Англия, малкия екран е Би Би Си, а водещият е международната футболна легенда Гари Линекер.

Всичко стартира поради този туит от 7 март.

„ Няма някакъв голям напор. Приемаме по-малко бежанци спрямо всяка друга огромна европейска страна. Това е просто една извънредно жестока политика, ориентирана към най-уязвите хора, написана с език, който не е по-различен от потребления в Германия през 30-те, или аз нещо не съм в ред? “

Тази обява е към този момент изтрита, само че следствията от нея ще имат много по-дългосрочен резултат. Историята се трансформира в съществена тематика в Обединеното кралство, а упованията са поради нея да се промени основен за държавното управление закон, както и метода, по който работи една от най-големите медии в света.

Става въпрос за написаното от някогашния британски футболен национал и сегашен коментатор в Би Би Си Гари Линекер, реакцията на управлението и чиновниците на английската медийна корпорация, както и реакцията в английското общество.

Малко след обявата си Линекр беше краткотрайно отхвърлен, само че три дни по-късно и възобновен на позицията си. Той получи поддръжка от всички свои сътрудници, работещи в спортните отдели, които отхвърлиха да работят до неговото възобновяване, което докара до невиждана тишина в ефира.

Стигна се до претенции за оставките на изпълнителния шеф и цялото управление на медията, финансирана от английските данъкоплатци. В седмица на „ несъразмерно отразяване “, съгласно самия Линекер, историята повдигна голям брой въпроси за метода, по който оперира 100-годишната институция, по какъв начин и дали водещи и фрилансъри, които не работят в новинарската ѝ дивизия, могат да разясняват тематики в обществените мрежи, както и намесва ли се държавното управление в активността на Би Би Си.

Наложи се по тематиката да приказва и министър председателят на страната Риши Сунак , който опита да смъкна напрежението в създалата се обстановка и да реагира на офанзивите против „ Даунинг стрийт “ 10 .

Какъв е законът за миграцията? Защо абсурдът с Линекер стана толкоз огромен и останаха ли подозрения в политиката на безпристрастност на Би Би Си? Отговорите са в идващите редове.
Кой е Гари Линекер?
Гари Линекер е един от най-успешните и най-известни футболисти в историята на британския футбол. Той е голмайстор на Англия с три разнообразни клуба, четвъртият по ефикасност изпълнител в историята на националния тим на страната, притежател на „ Златна обувка “ на Световни футболни финали, както и един от дребното англичани, постигнали триумф във футбола отвън Острова.

След като завършва дейната си спортна кариера през 1994 година, той става коментатор и анализатор в медиите, като стартира от Радио 5 на Би Би Си. Малко по-късно става и водещ в известната стратегия „ Мачът на деня “ , чието главно лице е и до през днешния ден, преди през предходната седмица да бъде отхвърлен. Това е връх за най-дълго време на екран в историята на предаването. Линекер е и главен коментатор на Би Би Си по време на най-големите шампионати като Световни и Европейски шампионати по футбол. Носител е и на Ордена на Британската империя .
„ Да спрем лодките “ и сериозния туит
Повод за развилия се сюжет стана препоръчаният от английското държавно управление закон против незаконната миграция или, както самото държавно управление го назовава, закон „ Да спрем лодките “ (Stop the boats). Според „ Даунинг стрийт “ 10 сходно законодателство е било измежду петте целта на премиера Риши Сунак при встъпването му в служба.

Според текстовете на закона всеки, който влезе незаконно в Обединеното кралство и е минал през „ безвредна страна “, ще бъде депортиран към родината си или към „ безвредна “ трета страна, без да има право да изиска леговище. Правителството оправда потребността от сходен закон с „ напора на мигранти “. В този подтекст се загатва даже и помощта, която страната оказа на бежанците от войната в Украйна.

Законът беше оповестен на 7 март, а вътрешната министърка Суека Брейвърман даже записа особено видеообръщение.

Всъщност първият коментар на Гари Линекер по тематиката е точно поради това послание на Брейвърман.

„ О висини, това е повече от непоносимо “, написа той в обява, която още стои на профила му в Туитър.

Час по-късно Линекер разгласява и туита, станал мотив за отстраняването му, в който съпоставя реториката на държавното управление с тази в Германия през 30-те години на 20 в.
Реакцията на Би Би Си и подозренията за интервенция на държавното управление
Профилът на Линекер в Туитър е наблюдаван от 8,8 млн. души и думите му бързо набраха известност. Стотици хора започнаха да разясняват обявата, само че с изключение на за положителни мнения, тя стана мотив за сериозна рецензия, освен това от най-високо равнище.

Вътрешната министърка Брейвърман разяснява, че думите на водещия на малкия екран са „ разочароващи “, а от „ Даунинг стрийт “ нарекоха мненията на футболната легенда „ неприемливи “. От държавното управление категорично показаха, че обстановката следва да бъде позволена от управлението на Би Би Си, само че с това рецензиите на представители на Консервативната партия не стопираха.

Получи се по този начин, че новината за развиването на случая поради думите на Линекер, стана по-популярна от новината какво в действителност прави държавното управление. На назад във времето останаха и всички други събития във Англия.

В разгара на всичко това пристигна и известието от Би Би Си, че малкия екран разисква случая със самия Линекер. По данни на реномираното издание Обзървър водещият е бил убеден, че против него няма да бъдат подхванати дейности. В петък обаче пристигна известието, че медията отстранява Линекер от „ Мачът на деня “, до момента в който „ бъде открито разрешаване на обстановката “. Мотивът е, че коментарът нарушава правилника на медията за това нейните чиновници да остават безпристрастни.

Правилото за независимо отразяване на новините е фундаментално за работата на Би Би Си. Медията има подробни, само че съгласно някои анализатори не напълно ясни по въпроса.

Според Обсървър и други английски издания, както и коментиращите в обществените мрежи, реакцията е основала съществени подозрения, че държавното управление директно се е намесило в публицистичната активност на публичната медия.

Съмненията се ускоряват и от това, че самият ръководител на борда на Би Би Си и някогашен банкер Ричард Шарп , е упрекван с връзки с ръководещата Консервативната партия . Едната причина е, че Шарп оказва помощ на някогашния министър председател Борис Джонсън за обезпечаване на заем от 800 хиляди лири във времето, в което Джонсън заема премиерския пост. Шарп не оповестява тази информация в интервала, в който тече процедурата за избирането му на поста в Би Би Си през 2021 година

През годините той същото по този начин е дарил повече от 400 хиляди лири на Торите.

Лидерът на Лейбъристите Киър Стармър непосредствено упрекна управлението на медията, че се е поддало на натиска на консерваторите. Либералдемократите напряко желаеха оставката на Шарп, а техният апел беше още един и от някогашни високопоставени лица от медията. Премиерката на Шотландия в оставка Никола Сърджин също подлага на критика обществената телевизия.
Ефир без глас, протест и „ тежки времена за Би Би Си “
Веднага откакто отстраняването на Линекер беше оповестено, последва реакция от работещите в спортната редакция на медията. Неговите съводещи и също някогашни играчи Иан Райт, Алън Шиърър и Джърмейн Джинас споделиха, че стопират присъединяване си в „ Мачът на деня “ в символ на взаимност с сътрудника си. Подобна беше реакцията и на водещи в други спортни излъчвания, както и на живите спортни включвания по Радио 5 на Би Би Си. Спортното наличие беше излъчено или на запис, или без никакъв коментар в ефир, а единствено със звука от публиката на стадионите.

Резултатът от реакцията на работещите в Би Би Си докара до това, че генералният шеф Тим Дейви се извини на феновете, които употребяват платените услуги на медията, че не са получили предстоящото.

Както той, по този начин и Шарп обаче подчертаха, че въпросът с оставките им не стои на дневен ред.
Това бяха тежки времена за Би Би Си
„ Това бяха тежки времена за Би Би Си “, сподели още Дейви, който отхвърли обвиняванията, че медията е взела страна или е лимитирала правото на изложение.

Солидарността с Линекер не пристигна единствено от актуалните му сътрудници. От Английската Висша лига, в съгласуваност с асоциацията на професионалните футболисти в Анлгия, взеха решение, че всички състезатели и треньори няма да приказват пред микрофоните на Би Би Си преди и след мачовете от кръга в шампионата. Един от първите мениджъри, който взе отношение по тематиката, беше този на „ Ливърпул “ Юрген Клоп.

„ Не мога да видя никаква причина, заради която някой може да бъде принуден да напусне поради казаното. Ако вярно разбирам, това е мнение, обвързвано с човешките права, и би трябвало да може да бъде изказано “, сподели той.
Това е мнение, обвързвано с човешките права, и би трябвало да може да бъде изказано
Въпреки проблемите на Би Би Си медията не спря да разяснява и сложи историята като основна в каналите си.

„ Това е типичен феномен в Би Би Си, тъй като тя постоянно реагира доста нервно, когато наподобява, че не отразява личните си проблеми “, разяснява някогашния член на тръста на Би Би Си Марк Деймейзър.

Така наподобява, че всички във Англия схванаха за казуса, който беше коментиран и във всички медии, а и в обществените мрежи.

В последна сметка в понеделник Линекер и Би Би Си оповестиха, че той е възобновен на ролята си. Бившият футболист сподели, че двете страни са „ разкрили път през всичко това “ и изрече признателност към разбирането на Дейви - макар „ съвсем невъзможната му задача да държи всички щастливи, изключително във връзка с безпристрастността “.

Медията даде обещание, че стартира развой на изчистване на разпоредбите си по отношение на изявлението на отзиви. Очакванията обаче са историята да не отшуми толкоз бързо, а дейностите на малкия екран могат да станат обект и на нови инспекции.

Но спортият закон против мигрантите, който в действителност е в основата на всичко случило се дотук, в понеделник вечерта бе признат от Камарата на общините във Англия с 312 гласа " за " против 250 " срещу ". Подкрепата пристигна от торите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР