Водата получи регистрация на Уолстрийт. Сега тя се търгува по

...
Водата получи регистрация на Уолстрийт. Сега тя се търгува по
Коментари Харесай

Започна се! Търгуват водата наравно със златото на Уолстрийт

Водата получи регистрация на Уолстрийт. Сега тя се търгува по същия метод като петрола или златото. Американците бяха подтикнати към тази концепция от проблемите с водата в няколко района, изключително в интервалите на пожари и суша. Русия също има райони с дефицит на водни запаси, в това число полуостров Крим.

За първи път на Уолстрийт водата се търгуваше дружно със злато, нефт и други артикули. Планът узря, откакто през септември горските пожари и жегата нанесоха съществени вреди на западното крайбрежие на Съединени американски щати.

С помощта на търговията с фючърси на водата те взеха решение да защитят огромните консуматори на вода - фермерите и електроенергийната промишленост - от съмненията в цените на водата.

Фючърсите са обвързани с показателя на водата в Калифорния Nasdaq Veles, който започва през 2018 година Той мери среднопретеглената цена на водата, отбелязва Bloomberg.

Изненадващо е, че търговията на борсата за подобен значим естествен запас като водата стартира едвам в този момент. „ Всъщност водата, а не петрола или златото, е главният запас на Земята, и без нея цялото човечество ще изчезне.

Днес към 3 милиарда души, т.е. съвсем половината от цялото човечество, нямат достъп до източници на чиста вода, заради което към 500 млн. души умират всяка година. Повечето от тях са деца на възраст под пет години “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в Amarkets.

Обикновено се счита, че войните стартират за територии, за петрол и газ, само че в действителност кръв се пролива и за достъпа до водните запаси. „ Египет, Судан и Етиопия се борят за река Нил, Турция, Сирия и Ирак се борят за Тигър и Ефрат. Индо-пакистанският спор също е обвързван с достъпа до вода. И има доста такива образци през последните 50 години.

Най-големите транснационални корпорации от дълго време са разбрали, че точно водата е главният запас, за който ще има най-ожесточената битка.

Затова, вследствие на тези всички спорове, в които Съединени американски щати участваха, собствеността върху водните запаси на победените страни минаха към американските транснационални компании, които по-късно започнаха доста сполучлив бизнес в тези страни, продавайки водата на локалните поданици на повишени цени “, споделя Деев.

Използването на водните запаси в света единствено нараства - приблизително с 1% годишно. А изменението на климата води до усложняване на обстановката в тези райони, където към този момент има проблеми с водата.

Климатичните промени, сушата и повишаването на популацията евентуално ще създадат дефицита на вода и цените на водата гореща тематика за години напред, сподели Дийн Дрей, ръководещ шеф и анализатор в RBC Capital Markets. Глобалната конкуренция за водните запаси единствено ще се усили.

Липсата на водни запаси съставлява опасност за продоволствената сигурност. Тъй като 70% от потреблението на вода в света се употребява в земеделието и производството на храни.

Промишлеността употребява единствено 20%, жилищата и комуналните услуги единствено 8% от водата.

Русия има шанс освен с петрола и златото, само че и с водните запаси. В Европа Руската федерация има максимален ресурс от прясна вода, а в света има втори резултат.

Ресурсите на речния отток в Русия възлизат на 4300 км3 годишно. Само Бразилия има повече със своите 6250 км3 годишен речен отток.

На трето място по този индикатор е Канада (3300), на четвърто - Съединени американски щати (2800), на пето - Китай (2750), следвано от Индия.

В същото време Русия има добър индикатор за наличност на вода - 30,2 км3 годишно на човек. За схващане: в Съединени американски щати са единствено 9,2 км3 на човек годишно, а в Китай даже 2,3 км3.

Средните възобновими водни запаси на Русия в продължение на доста години са 10% от международния речен отток.

Годишното потребление на прясна вода не надвишава 2% от ресурсите на речния отток. В Русия има над 30 000 резервоара, и повече от 100 водноелектрически централи и доста друга инфраструктура.

„ Руската Федерация с нейните великански водни запаси ще съставлява интерес за интернационалните търговци единствено като източник за приемане на запаси наедно с петрола, газа и така нататък В последна сметка Русия може много сполучливо да стартира да продава вода на интернационалните пазари и да попълня своя бюджет “, споделя Деев.

Договорът за вода от януари, търгуван на чикагската стокова борса, завърши на 4 януари покрай $496 за акър-фут (1233 м3). Като цяло спотовият пазар на вода в Калифорния се прави оценка на $1,1 милиарда

Руският пазар за продан на вода може да бъде доста по-голям, поради по-високите ресурси от прясна вода. Но е малко евентуално да се оправи с дефицита на вода в редица райони на Русия, както е и в Съединени американски щати, посредством търговията с фючърси за вода.

„ Това фючърсно съглашение е планирано, само че не и доставно, т.е. продавачът не се задължава да доставя на купувача вода под една или друга форма след приключването (последната дата на изпълнение) на фючърсния контракт.

Тук се прави единствено едно финансово съглашение сред покупател и продавач на фючърсите по цената на базовия актив (водата), който е образуван все още на приключване.

Затова купувачите на фючърси по никакъв метод няма да могат да разрешат казуса с водоснабдяването “, изяснява Дмитрий Бабин, специалист на фондовия пазар в „ БКС Света на вложенията “.

Въпреки това, даже в случай че фючърсите бяха доставни, това надали би решило казуса с дефицита на вода в тези райони, където тя е нищожна. Де да беше толкоз просто. Липсата на вода в избран район е обвързвана с разнообразни аргументи.

Може да не няма задоволително инфраструктура, може да няма логистична верига за водоснабдяване. Проблемът може да е обвързван с естествени, географски и даже геополитически особености.

Не е нужно да се върви далеко. Кримският полуостров е изсъхнал район заради своето географско и естествено местонахождение. За да се поправи това, през 1960-те години на предишния век е издигнат Севернокримският канал, който е доставял днепърска вода от язовир Каховка.

И тази инфраструктура осигуряваше 80% от потребностите на района от прясна вода, до момента в който Украйна не затвори канала след присъединението на Крим към Русия. Липсата на вода тук е изкуствено предизвикана от украинските управляващи.

Затова е невероятно да се решат проблемите на сухите райони единствено посредством търговия с фючърси. Какъв е смисълът тогава? В това, че този инструмент ще помогне за стабилизирането на цените на водата и ще се застрахова от съмненията в цените по време на изключителни обстановки - пожари, суши и други

Калифорния е най-големият селскостопански пазар в Съединени американски щати и петата по величина стопанска система в света, в случай че беше обособена страна. Разбира се, спекулативни игри с цената на водата на фондовата борса в този момент не са изключени'', споделя Бабин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР