Вносителите на промените в Конституцията изпаднаха в лутане, в липса

...
Вносителите на промените в Конституцията изпаднаха в лутане, в липса
Коментари Харесай

Проф. Панайотов: Мнозинството в парламента ще се въплъти в мнозинство във Висшия прокурорски съвет

" Вносителите на измененията в Конституцията изпаднаха в блуждаене, в липса на предварителна изясненост до каква степен стига общата им политическа воля и дали ще могат да защитят това, което настояват ", сподели пред проф. Пламен Панайотов, учител по наказателно право в Софийския университет и някогашен вицепремиер, като посочи, че това е най-голямото му безпокойство, обвързвано с гледаните от Народното събрание промени в главния закон на страната.

" Най-много ме тревожи това, че се твърди едно, а от текстовете следва друго! Онова, което настояват - повече самостоятелност за органите на правосъдната власт и повече чувство за правдивост у жителите - е основателно и е належащо. Въпросът е, че като твърдиш това нещо, би трябвало да го докажеш със съответните политически дейности, приемайки таман такива промени и допълнения в Конституцията, които подхождат на тези изказвания ", посочи той.

Според проф. Панайотов няма съображение да сме особени оптимисти в посока повече правдивост:

" Досега се твърдеше, че имало опция за нерегламентирано политическо въздействие върху прокуратурата, главно реализирано, съгласно тези изказвания, от основния прокурор. Поради което прокуратурата е била употребена като бухалка за разрешаване на някои стопански разногласия или на някои политически разногласия. Сега, поради обособяването на висшия прокурорски съвет, се предлага политическата квота да има превес по определение в нея. Т.е. кадруването във връзка с прокурорите да става през политическата квота - отношение 6:4 ".

По думите му по този начин болшинството в Народното събрание ще се въплъти в болшинство във Висшия прокурорски съвет.

" Прави усещане, че се обособява прокурорският съвет по метод, по който да няма единодушие с Висшия правосъден съвет, като се твърди, че Висш съдебен съвет ще се употребява с самостоятелност, а прокурорският - с самостоятелност и доклад. Не инцидентно тук е пропусната думата самостоятелност ", разяснява проф. Панайотов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР