Вносът на големи оръжейни системи в европейските страни се е

...
Вносът на големи оръжейни системи в европейските страни се е
Коментари Харесай

Европа трескаво се въоръжава, САЩ лидери в износа, а Китай модернизира армията

Вносът на огромни оръжейни системи в европейските страни се е нараснал с 47% през последните пет години, до момента в който дялът на износа на американско въоръжение на международния пазар е повишен от 33% на 40%, заяви през днешния ден водещ мозъчен концерн, профилиран в региона на споровете, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След години на възходящо напрежение, съветската инвазия в Украйна през предходната година подтикна европейските страни да побързат да укрепят защитата си, отбелязва организацията.

" Въпреки че прехвърлянето на оръжие е намалял на международно ниво, в границите на Европа той внезапно се е нараснал поради напрежението сред Русия и множеството от европейските страни ", сподели в изказване старшият откривател към Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) Петер Веземан.

Според СИПРИ огромните оръжейни системи са самолети, бойни кораби, танкове, артилерийски снаряди, ракети и разнообразни тежки отбранителни системи.

Европейските страни членки на НАТО са нараснали вноса си на оръжие с 65% спрямо интервала от предходните пет години, до момента в който международният тансфер на оръжие е понижен с 5,1%, съгласно данни на СИПРИ.

Съединени американски щати и Русия са били надлежно най-големият и вторият по величина експортьори на оръжие за последните тридесет години. Износът на американско оръжие се е нараснал с 14% за интервала от 2013-2017 година, с което Съединени американски щати са съдействали за 40% от международния експорт на оръжие. Колкото до съветския дял в международния експорт, той е понижен от 22% на 16%, прецизира организацията.

" Инвазията в Украйна евентуално ще ограничи още повече износа на съветско оръжие ", сподели различен представител на СИПРИ - Симон Веземан. " Това е тъй като Русия ще приоритизира въоръжаването на личната си войска, а и търсенето на съветско оръжие от страна на други страни ще остане ниско поради глобите, наложени против нея ", добави той.

През 2022 година СИПРИ предизвести, че нуклеарното оръжие в света евентуално ще се усили през идващите години.

Британският министър председател Риши Сунак заяви, че в подтекста на " нови закани от страна на Русия и Китай " Обединеното кралство ще влага в защитата си пет милиарда лири (5,6 милиарда евро) в допълнение, съобщи Агенция Франс Прес.

Според официално съобщение от кабинета, представящо актуализация на държавния " стратегически обзор " в отбранителната сфера, спомагателните пет милиарда лири ще бъдат отпуснати на министерството на защитата през идващите две години.

Замисълът е " да се възстановят и усилят запасите от муниции, да се модернизира (базата за) английските нуклеарни действия и да се финансира идващият стадий от програмата за подводници АУКУС ".

Британска парламентарна комисия предизвести предходната седмица, че запасите от муниции в кралството са рисково дребни, което съгласно нея заплашва националната сигурност; сходни опасения изрази през януари и военният министър Бен Уолъс.

" В миг, когато светът става по-нестабилен и конкуренцията сред страните - по-интензивна, Обединеното кралство би трябвало да има подготвеност да устои ", уточни Риши Сунак, представен в официалното съобщение.

" Чрез дълготрайни вложения в нашите въоръжени сили ще сме подготвени да отвърнем на днешните и на утрешните провокации ", сподели Сунак, който стартира посещаване в Съединени американски щати, където се чака да бъде подписано съглашение за подводниците АУКУС с Австралия и Съединени американски щати - невиждано съдействие, ориентирано против Китай.

В официалното съобщение се прецизира, че Обединеното кралство е решило да обнови своя " стратегически обзор " на защитата " за да отвърне на появяващите се геополитически закани, противозаконното навлизане на Русия в Украйна, икономическата насила от страна на Китай и засилената конкуренция сред страните ".

Премиерът Сунак също така е изразил блян " в дълготраен проект разноските за защита да се усилят на 2,5 % от Брутният вътрешен продукт ".

Междувременно китайският президент Си Цзинпин в речта си на церемонията по закриване сесията на Общокитайското заседание на народните представители, съобщи, че държавното управление на Китайската национална република би трябвало да обезпечи модернизиране на китайската войска за отбрана на суверенитета и развиването на страната.

" Необходимо е всестранно поощряване на модернизацията на националната защита и въоръжените сили, с цел да се трансформира китайската войска в железен щит за ефикасна отбрана на националния суверенитет, сигурност и ползи, свързани с развиването ", сподели Си Цзинпин.

Китай има желание непрекъснато да придвижва процеса към сливане с Тайван, сподели китайският президент.

" Необходимо е да се придържаме твърдо към правилото за " един Китай ", съблюдавайки консенсуса от 1992 година, като се стремим да спомагаме интензивно за мирното развиване на връзките сред двата бряга на Тайванския пролив, както и да се противопоставяме уверено против намесата на външни сили и сепаратистката активност, ориентирана към по този начин наречената " самостоятелност на Тайван ", акцентира в речта си Си Цзинпин.

Според държавното управление на американския президент Джо Байдън Китай обмисля да достави оръжия на съветските сили в Украйна, написа в. " Вашингтон пост ". Този ход, в случай че бъде утвърден от китайския водач Си Цзинпин, би бил голяма неточност освен от позиция на интернационалната сигурност и благополучие, само че и от позиция на ползите на Пекин, акцентира американското издание.

Светът към този момент бе застигнат от неподходящите последствия на разрушителната война на Путин. Досега Китай умно спазваше отдалеченост, като единствено говореше за партньорството с Русия, а на процедура се съобразяваше до огромен степен със западните наказания. Въпреки молбите на Кремъл за оръжия Китай към този момент доставя на Русия единствено защитни детайли, като да вземем за пример каски и бронежилетки. В същото време Пекин се възползва от интернационалната изолация на Москва, с цел да купува на ниска цена съветски газ и с цел да усили търговията с Москва.

Си не осъди нахлуването на съветските сили в Украйна, само че все пак изигра значима роля, като предизвести Путин да не употребява нуклеарни оръжия в Украйна. Ако Пекин изостави политиката си на проруска индиферентност, това ще докара до по-голяма борба със Съединените щати и ще сложи Китай в състояние освен на противник на Съединени американски щати, само че и на застрашителен съперник в най-големия спор в Европа след Втората международна война, отбелязва " Вашингтон пост ".

Каквото и да си мисли Пекин, че може да реализира, като достави оръжия на Москва, ясно е, че новите оръжия и муниции ще дадат опция на Русия да пролива още кръв, да унищожава още инфраструктура, да срутва още градове и да лишава живота на още хора в Украйна. Това би сложило Китай в ролята на интернационален изверг. Освен това по този метод ще бъде дискредитирана отколешните изказвания на Пекин, че държавните граници не трябва да се нарушават, и би уронило престижа му в Южното полукълбо. Подобен ход би предизвикал недоволството на Индия, Бразилия и на други разрастващи се страни, които се пробват да останат неутрални.

Това би била единствено една от неподходящите последствия за Пекин, в случай че реши да въоръжава съветските сили в Украйна. Подобно решение би се отразило на комерсиалните връзки на Китай с доста страни по света и евентуално би довело до вълна от западни наказания, които биха изострили съществуващите стопански проблеми в Китай, акцентира " Вашингтон пост ". Правителството на Байдън и европейските му съдружници към този момент предизвестиха, че би имало подобен отговор.

Дългосрочните ползи на Китай са доста по-зависими от връзките със Запада, в сравнение с от тези с Русия. Търговията на Пекин със Съединени американски щати и Европа би била изложена на риск от наказания, в случай че Китай налее масло в огъня на спора в Украйна.

Защо тогава Си Цзинпин би поел риска да въоръжава Русия, пита " Вашингтон пост " и се пробва да даде отговори на този въпрос.

Едно допустимо пояснение, написа американското издание, е, че китайските водачи са решили да създадат стратегически отвод от глобализацията и от ангажираността със Запада.

Друго допустимо пояснение е, че има възможност Китай да счита удължаването на спора за потребно, защото по този метод Съединени американски щати и Европа отклоняват вниманието и ресурсите си.

Южна Корея и Съединени американски щати започнаха през днешния ден най-мащабните си взаимни военни маневри от пет години насам макар заканите на Северна Корея, оповестила часове по-рано, че е изстреляла от подводница две крилати ракети, съобщи Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР