Внезапното, ужасяващо срутване на огромни сгради е причинявало безброй трагедии

...
Внезапното, ужасяващо срутване на огромни сгради е причинявало безброй трагедии
Коментари Харесай

Най-опустошителните срутвания в историята

Внезапното, ужасяващо сриване на големи здания е причинявало безчет нещастия в историята. На пръв взор солидни структури са се пропуквали, разпадали и срутвали под краката на нищо неподозиращи хора. В някои случаи постройките са падали повече от 10 секунди, трансформирайки се в купчина прахуляк и парчета, погребвайки всички вътре.

Макар доста построени от индивида структури да са красиви и вдъхновяващи, неточности, занемаряване на стандартите за сигурност, икономисване на средства и бързане са довели до някои от най-ужасяващите произшествия.

10. Ронан Пойнт, Лондон, Англия

На 16 Май 1968г. в Източен Лондон една съчка кибрит предизвиква сриването на цялостен ъгъл от тази солидна 22-етажна постройка. 56-годишната сладкарка Айви Ходж живеела на 18-ия етаж. Една заран тя станала рано, с цел да си направи чаша чай, само че се случило нещо непредвидено.

Когато Ходж се пробвала да възпламени котлона, искрата от клечката кибрит възпламенила унищожителна детонация. Взривът раздрал носещите заварки и изхвърлил дамата на земята. Стените се срутили и оставили горните четири жилището без никаква структурна опора. Един по един те почнали да падат, преминавайки през всички долни етажи, също като плочки домино, до момента в който най-после целият ъгъл на постройката се срутил.

Жилищният блок в действителност бил нов и градежът по него е приключен единствено 5 дни преди случая. Когато Ронан Пойнт се срутил, вътре имало 260 индивида. Четирима умират, а 17 други са ранени.

Въпреки че постройката е възобновена и носещите заварки подсилени, хората изгубили доверие във високите блокове и не желали да живеят в тях. Много сходни здания по-късно били срутени, с цел да се освободи място за по-ниски жилища. Айви Ходж получава изгаряния, само че в последна сметка се възвръща и взема остарялата си печка на новия си адрес.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР