Внезапното затваряне на китайското консулство в Хюстън е поредното събитие

...
Внезапното затваряне на китайското консулство в Хюстън е поредното събитие
Коментари Харесай

САЩ и Китай навлизат са в конфликт

Внезапното затваряне на китайското консулство в Хюстън е следващото събитие в бързо изострящия се спор сред Китай и Съединени американски щати. Бъдещите историци евентуално ще се съсредоточат върху 2020 като момента, в който засилващото се стратегическо състезание сред Съединени американски щати и Китай се е трансформирало в нова студена война, показват от Ройтерс.

Двете свръхсили в този момент вземат участие в спор на голям брой географски полета (Южна Азия, Югоизточна Азия, Австралия, Европа, Африка и Латинска Америка) и по голям брой посоки (търговия, вложения, технологии, шпионаж, интернационалните институции, здравна политика, военноморска, военновъздушна мощност, ракети и териториални спорове).

Свръхсилите показват разрастващ се лист с недоволства и съвсем никакви значими общи ползи. И двете се пробват да вкарат трети страни в съюзническа система, която може да докара до свят, разграничен на два откъснати един от различен блока. Червен против наследник. С нас или срещу нас. Пълно опълчване.

Някои политически дейци и анализатори по стратегически проучвания към момента се двоумят да употребяват концепцията за студена война, като внимават да вършат прилика с траялия десетилетия спор сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики и неговите последствия за интернационалните връзки и средно- и дълготраен проект.

Няма обаче подозрение, че двете страни от ден на ден преглеждат и разказват спора като засягащ тяхното битие. Ако наподобява като студена война и звучи като студена война, той евентуално е студена война, а концепцията повече осветлява, в сравнение с скрива.

Сегашната студена война сред Съединени американски щати и Китай набира мощ от няколко години, сходно на опита със Студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, която нормално се счита, че стартира през 1947 година, само че за която има явни признаци в края на Втората международна война, когато двете страни към момента са официално съдружници в Обединените народи.

От съвсем десетилетие има увеличаващи се недоволства за кражба на интелектуална благосъстоятелност, търговски несъответствия, шпионаж, дипломатическа въздържаност и обграждане и териториални разногласия. Следователно сходно на Студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, която в действителност стартира доста по-рано (тя беше към този момент явна през 1945 г.), студената война сред Съединени американски щати и Китай стартира преди много време.

Но в случай че приказваме за миг, в който засилващото се стратегическо съревнование се трансформира в истински леден спор, наподобява, че 2020 е количествената и качествената повратна точка и служи като също толкоз комфортна дата, колкото 1947.

Пандемията от ковид и най-острата икономическа криза от век покачват напрежението и в този момент спорът става основна тематика на президентските избори в Съединени американски щати, като и двамата съществени претенденти са решени да наподобяват твърди към Китай.

Подобно обаче на Студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, тази сред Съединени американски щати и Китай евентуално може да продължи при ръководството на голям брой американски държавни управления и генерации китайски водачи, с периодично повтаряне на интервали на по-изострен спор и разведряване.

Това не е персонален спор сред американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин. Той от ден на ден обгръща по-голямата част от елитите в двете страни.
В миг, когато патриотично настроени "ястреби " упорстват за корав курс, има все по-малко политическо, дипломатическо и интелектуално пространство за подкрепящи ангажирането гледни точки в Съединени американски щати или Китай.

Смяна на най-висшите водачи на едната или другата страна няма безусловно да постави завършек на спора, също както промяната на Труман или Сталин не спря спора сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики.

РЕШЕНИЕ

Подобно на Студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, спорът сред Съединени американски щати и Китай евентуално ще продължи, до момента в който цената не стане непоносима за едната или и за двете страни.
Конфликтът сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики остана най-вече студена война, при която действителните военни борби се лимитираха до войни посредством подставени субекти в разрастващи се страни като Корея, Виетнам и Афганистан.

Конфликтът сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики постоянно е описван като сполучлив образец за ръководене на интернационалните напрежения.

Но по това време не беше явно, че спорът може да остане леден и да не прерасне в парещ, да вземем за пример при Кубинската ракетна рецесия.

Сегашният спор сред Съединени американски щати и Китай също по този начин е типичен образец за клопката на Тукидид, при който една надигаща се мощ (Атина в древността, Китай в днешно време) насочва предизвикателство към господстващата мощ (някога Спарта, в този момент САЩ).

Историята допуска, че сходни спорове постоянно приключват с непреднамерено, само че фактически военно опълчване - като това сред Англия и Германия при започване на 20 век ( "Предопределени за война: могат ли да избягат Америка и Китай от клопката на Тукидид? ", Алисън, 2017).

Освен икономическия спор има дълъг лист с възможни горещи тематики, които могат да възпламенят същинска борба, в това число Тайван и Южнокитайско море. Някои "студени воини " от двете страни приветстват "стратегическата изясненост " на по-открито състезание и спор сред Съединени американски щати и Китай.

Евентуален дуалистичен спор сред два блока, откъснати един от различен в стопански и дипломатически проект, предлага изкушаващо повтаряне на огромния спор от втората половина на 20 век, приключил с победа на Съединени американски щати и раздробяване на Съюз на съветските социалистически републики.

Този спор обаче доминираше в международната политика четири десетилетия и крайният излаз не беше явен през 60-те и 70-те години на 20 век.

Няма гаранция, че студената война сред Съединени американски щати и Китай ще следва същата траектория или ще приключи по същия метод.

Поддръжниците на конфронтационен метод сред двете свръхсили би трябвало да внимават какво си пожелават.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР