Внезапно повишаване на солеността в река Одер е довело до

...
Внезапно повишаване на солеността в река Одер е довело до
Коментари Харесай

Ето я вероятната причина за масово измиране на риби в река Одер


Внезапно повишение на солеността в река Одер е довело до появяването на токсични водорасли и е предизвикало измирането на стотици тонове риба това лято, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на отчет на немски специалисти.

" Най-вероятната причина за измирането на рибите в Одер е неочакваното повишение на солеността, което дружно с други фактори е довело до всеобщо разпространяване на соленоводни водорасли, които са токсични за тях ", се показва в отчета, показан в петък от немското министерство на околната среда.

Водораслите Prymnesium parvum " създават токсично вещество, което е смъртоносно за рибите и другите водни организми ", се споделя още в документа.

Смята се, че те са се появили вследствие на необяснима централизация на сол и са предизвикали гибелта на към 300 тона риба това лято в река Одер, разделяща Германия и Полша.

Според отчета " специалистите е трябвало да оставят открит въпроса каква е повода за тази извънредно висока соленост ".

" Не е известно също по този начин по какъв начин соленоводните водорасли, които нормално се срещат в крайбрежните води, са се озовали навътре в страната ", допълват експертите в изказване, оповестено от министерството на околната среда.

В четвъртък полските управляващи също показаха в прелиминарен отчет ролята на водораслите в тази " хекатомба " и изключиха каквато и да е промишлена причина за неочакваното утежняване на речната вода.

Според немския министър на околната среда Щефи Лемке обаче тази " сериозна екологична злополука " безспорно е " породена от човешка активност ". 

Причините за високата соленост, " главният пусков механизъм " на екологичната злополука, " не са ясни ", пишат немските специалисти. Според тях " многопричинни механизми на деяние " са провокирали измирането на рибите. 

Експертите считат също, че изискванията, нужни за разпространяването на водораслите, са налице в Одер през лятото, в това число невисок дебит и равнище на водата. 

Бедствието ненапълно обтегна връзките сред Берлин и Варшава. Германия упрекна Полша, че е закъсняла да я осведоми за степента на замърсяване.

Първите известия за всеобщо измиране на риби в Одер пристигнаха от полски поданици и риболовци на 28 юли.

През последните години Одер е известна като относително чиста река, в която живеят към 40 типа риби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР