Внасяме в Народното събрание 15 882 подписа за промени в

...
Внасяме в Народното събрание 15 882 подписа за промени в
Коментари Харесай

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

" Внасяме в Народното събрание 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те са събрани от околните на жертви на тежки закононарушения, в чиито случаи е прилагано кратко произвеждане или предстоят процеси, както е казусът с Криси от Сотиря. " Това разгласи в Народното събрание ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. В подписката са се присъединили хора от цялата страна и българи, живеещи в чужбина, които упорстват за правдивост и отмъщение за сходни закононарушения.
Нинова напомни импортирания от социалистите законопроект, в който се упорства в случаите на
тежки телесни повреди и убийства да не се ползва съглашение и да не се понижава присъдата от доживотна с по-малка. Социалистите желаят да не се дава право или опция на съда или прокуратурата да преценят всеки случай поотделно. Настояваме нашето предложение да се прегледа бързо, тъй като в случай че бъде признато до влизане в съда на делото по случая " Сотиря ", за него ще се приложи новият закон и няма да има кратко произвеждане, изясни тя.
Българска социалистическа партия планува промените в Наказателно-процесуален кодекс да се ползват и обратно във времето до влизането на делото в съд. " Има законопроект, импортиран от ГЕРБ, който няма назад деяние, ще работи едвам от момента, в който се разгласява. Всички досегашни случаи няма да могат да бъдат наранени. От ГЕРБ упорстват присъдата да се понижава вместо с 1/3 - с 1/5. Българска социалистическа партия не е съгласна с това ", безапелационна е Нинова. Нека проявим разсъдък и да не си мерим партийните оферти, прикани тя.
По-рано близки на жертви на тежки закононарушения се събраха на митинг пред Народното събрание с искане за обективни присъди. Те издигнаха плакати с надписи: " Затворете вратата на насилието ", " 20 години чакаме обективна присъда ", " Децата не са играчки за педофили! ", " Доживотен затвор без право на обжалване за килъра на Криси! ".
По-късно правната комисия в Народно събрание утвърди и четирите плана за промени в Наказателно-процесуален кодекс за съкратеното правосъдно разследване - на Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация, " Воля " и ГЕРБ. От Българска социалистическа партия гласоподаваха с " въздържал се " за предложенията на ръководещите. Припомняме, че Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и " Воля " желаеха да отпадне опцията за бърз съд при направени признания, в случай че е осъществено ликвидиране или е породена тежка телесна щета. От ГЕРБ оферират съкратеното произвеждане да остане, само че съдът да не бъде длъжен да понижи присъдата, както е в този момент. Предложеното ограничение на съкратеното правосъдно разследване при тежка телесна щета и съзнателно ликвидиране изрично би трябвало да се одобри, съобщи основният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите. За законопроекта, препоръчан от ГЕРБ, се разгласи правосъдният министър Данаил Кирилов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР