Вместо да сигнализира за картел, Агенцията Пътна инфраструктура“ кани три

...
Вместо да сигнализира за картел, Агенцията Пътна инфраструктура“ кани три
Коментари Харесай

Вместо да поиска проверка на 3 фирми, АПИ ги кани и сключва договор с едната за 3 млн. лева

Вместо да алармира за картел, Агенцията „ Пътна инфраструктура “ кани три компании, за които би трябвало да се усъмни в неразрешено съглашение. Само една от тях стига до финала на процедурата и подписва контракт за съвсем 3 млн. лв..
За забавния договор е докладвано в Централната автоматизирана осведомителна система за електронни поръчки (ЦАИС ЕОП).
Той е с предмет „ Изработване на механически план и осъществяване на част от ограниченията за намаляване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017 година, посредством създаване и модифициране на оградни и дефрагментационни уреди по път I-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на Автомагистрала Струма лот 3.2 и повишение на сигурността в сектора “.
За реализатор е определена компанията „ Интерхолд “ – еднолична благосъстоятелност на Денислав Герданов . Младият мъж е наследник на екскмета на Копривщица Генчо Герданов , по времето на който градът едвам не загуби статута си на архитектурно-исторически резерват. Наложи се намесата на премиера Бойко Борисов , с цел да се спре скандалното решение на локалния парламент. Вероятно това е и повода ГЕРБ да излъчи различен претендент за присъединяване в последните локални избори. 
По-интересен обаче е методът на АПИ в избора на реализатор на въпросната поръчка. 
Важно е да се знае, че тъкмо осъществяването на тези задания, разказани в поръчката, са изискване на Европейска комисия да финансира лот 3.2. от автомагистрала „ Струма “.  Изисква се нарасналата пътна сигурност да смекчи въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Без тези ограничения Европейската комисия би отказала да финансира завършванета на автомагистралата.
За първи път за поръчка с посочения предмет АПИ разгласи открита процедура през март предходната година в Агенцията за публични поръчки. И макар, че срокът й бе продължен, не постъпи нито една оферта. И тя, разумно, бе прекъсната.  
На 14-ти август м.г. тя бе оповестена наново, към този момент в ЦАИС ЕОП, с тази разлика, че методът на възлагане към този момент бе договаряне без авансово съобщение. Поканени да подадат предложения са три компании: „ Тони Тодоров “ ООД – Перник, „ Пътно поддържане и строителство-2009 “ ЕООД – София и „ Интерхолд “ ЕООД.
При отварянето на първите пликове се оказва, че в документите на  трите сдружения има нередности , за които им е даден период за премахване. До крайния период „ Пътно поддържане и строителство-2009 “ не подава желаните спомагателни документи. От „ Тони Тодоров “ ООД пък се оказват незадоволителни да потвърдят съответния опит на посочения екип, който ще извършва дейностите. Така двете биват отстранени и ценовите им предложения не се отварят.
До финала стига „ Интерхолд “ и на 8-ми януари бива подписан контракт на стойност 2 9927 432 лева с Данък добавена стойност.
На въпрос, заложен към АПИ от „ Капитал “ през август за трите поканени компании, дали отговор, че техни оферти са постъпили по електронен път в деловодството на Агенцията. Тоест, от тях са поискани предложения, тъй като показали интерес към поръчката, въпреки и откакто тя към този момент е завършила.
Точно тогава обаче е било мястото на АПИ да реагира пред Комисията за защита на конкуренцията поради подозрение за тръжна операция. Причината – нулев е шансът три компании, без значение една от друга, за една и съща поръчка да решат, че ще подадат предложения откакто срокът за банкет на документи по нея е изминал.
Но вместо да ги рапортува пред Антимонополната комисия според Насоките за противопоставяне на тръжните операции при възлагане на публични поръчки и листата с условия, чието съществуване обуславя подозрението за такива, АПИ ги кани да подадат предложения в новообявената социална поръчка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР