Влизането на БСП във властта е добро решение от гледна

...
Влизането на БСП във властта е добро решение от гледна
Коментари Харесай

Петър Витанов: Влизането на БСП във властта е добро решение, но и риск да се обезличи

Влизането на Българска социалистическа партия във властта е положително решение от позиция на опцията да има ново ръководство. Рисковете са свързани с това да не се обезличи левицата. Това сподели в изявление по БНР евродепутатът от Българска социалистическа партия Петър Витанов часове преди новото съдружно държавно управление да бъде определено от Народното събрание.

" Живеехме в една пленена страна, ръководена от човек, който разпределяше еднолично цялата власт - разпределяше еднолично финансовия запас, европейските пари, контролираше законодателната власт и даже правораздаваше. Надявам се на връщане на страната в коловоза на демократичността ", разяснява Витанов.

Редом с това евродепутатът има и своите опасения за присъединяване на Българска социалистическа партия в кабинета.

" Възможна беше и по-голяма еластичност, без присъединяване под формата на заемане на високи държавни постове ", сподели Петър Витанов.

" Моите опасения са свързани с неналичието на съдружно съглашение. И макар, че след ГЕРБ евентуално всичко е възможно, с наличието на три дясно-либерални партии, има риск да се обезличим. Има заплаха да не успеем да проведем своите леви политики и да бъдем осъдени от гласоподавателите ", сподели още Витанов.

Според социалиста би било по-демократично във всяко министерство да има представители на партиите от обединението, тъй като това би означавало и по-голям надзор на правилото " власт власт възпира ".

" Разделянето на министерствата на сфери на въздействие също може да се окаже проблем. Ще би трябвало да разчитаме на почтеност от всяко една партия, която ще би трябвало да ръководи личните си министерства. Това провокира причина за феодализация. Но дано да не бъдем толкоз сериозни и да забележим, по какъв начин ще работи обединението ", сподели още Витанов.

По мотив министрите на Българска социалистическа партия в бъдещото държавно управление, Витанов посочи, че те са познати лица.

" Георги Гьоков е човек от системата, там е минал целият му трудов път. Българска социалистическа партия е най-ярка със своята обществена политика и с вижданията си за възстановяване на благосъстоянието на жителите. Така че Гьоков е в действителност на вярното място ", разяснява Петър Витанов.

Що се отнася до Иван Иванов, който бе подложен на критика, че е работил в младостта си за СИК, информация, която беше опровергана от пресцентъра на партията, Витанов сподели: " Хубаво е, че след 12 години, в които главатарят на СИК управляваше страната и ни представяше по европейски препоръки и на всички места по света, още веднъж приказваме по тази тематика ".

Пред министъра на туризма Христо Проданов пък ще има съществени провокации, предсказа евродепутатът.

" Преди рецесията туризмът даваше 14% от Брутният вътрешен продукт на България, а в този момент е 8%. Секторът беше застигнат от серия от рецесии, тъй че следва сериозна работа. Давам си сметка, че страната мъчно може да се намеси поради обстоятелството, че 99% от бранша е частен ", разяснява евродепутатът от левицата.

За борбата за председателското място в Българска социалистическа партия Петър Витанов е на мнение, че е нужна смяна, с цел да получи левицата нов подтик.

" Бъдещето на Българска социалистическа партия минава през нов водач. Благодарение на Корнелия Нинова доста хора, в това число и аз, получиха късмет за политиката. Политиката обаче е един кръговрат и идва миг, в който е належащо нещо ново ", сподели още Витанов.

" Достойното държание беше това на Крум Зарков, който макар че знаеше, какво го чака, съобщи намерено своите планове да се бори за председателското място. Вероятно има и други претенденти, само че те не го вършат ", сподели още Витанов.

Социалистът се разгласи за директен избор, " тъй като това е най-демократичната процедура ", която се радва на доверието на членовете на Българска социалистическа партия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР