Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър

...
Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Асен Василев саботира приемането на еврото

Влизането на България в еврозоната беше саботирано от някогашния министър на финансите Асен Василев, тъй като когато се приемаше бюджета и другите актуализации, които бяха направени, държавното управление избяга и не даде 3-годишна бюджетна прогноза. Това декларира в изявление за БГНЕС Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и някогашен заместник-министър на финансите (2001-2009 г.).

Според финансиста политиката, почнала през 2021, ще има съществени отблясъци върху бюджетния недостиг “.

" Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво вършат не са имали разбиране какво вършат и въпросът е бил за персоналното им его или някакви техни персонални съображения за светлото бъдеще. Това е доста показателно и е добре да се знае в предизборната конюнктура, че огромна част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха препоръчани, чисто бюджетно са безусловно некомпетентни. Хората би трябвало да схващат, тъй като сега върви нов тур на обещанията. Хубаво е преди да слушат тези обещания да изискат от тези, които управляваха и трансформираха политиката на фискална непоклатимост към това, което сега излезе, първо да отговорят по какъв начин ще поправят тези политики, тъй като европейските политики имат ограничавания “, споделя още Дацов.

Той напомня, че правилото за бюджетен недостиг под 3% ще бъде възобновено от идната година и предвижда, че може да има сериозен напън от Брюксел България да влезе в нормата, което може да докара до отрицателни последствия за кредитния рейтинг и престижа на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР