Влезе в сила изискването камионите, с които се извършват международни

...
Влезе в сила изискването камионите, с които се извършват международни
Коментари Харесай

Товарните камиони вече трябва да се връщат на всеки 8 седмици в страната за регистрация

Влезе в действие условието камионите, с които се правят интернационалните транспорти, да бъдат връщани на всеки 8 седмици до страната на регистрация, а от 2 февруари е в действие и условието за командироване по Пакета " Мобилност ".

От Съюза на интернационалните превозвачи са поискали среща с премиера Кирил Петков. Те чакат той да спомага за понижаване до най-малко на следствията за бизнеса им от пакета " Макрон ".

Не може да се каже, че бизнесът е наясно към този момент и знае по какъв начин ще става връщането на транспортното средство на всеки осем седмици до страната, в която е неговата регистрация, изясни изпълнителният шеф на Съюза Йордан Арабаджиев, представен от БНР.

„ Към момента към момента няма изясненост нито по какъв метод ще се реализира контролът, нито по какъв метод ще се правоприлага, само че по този начин или другояче ще би трябвало на всеки 8 седмици нашите превозвачи да прибират транспортните си средства, без значение дали са натоварени или не, което ще бъде сериозен удар по българския транспортен бизнес “.

Той сподели още, че над 30 000 камиона работят на вътрешноевропейския пазар и водачите им ще бъдат наранени от разпоредбите на мобилния пакет. От Съюза на интернационалните превозвачи чакат страната да припознае проблемите им и да помогне, с цел да може браншът да остане конкуретноспособен на европейския пазар:

" В плана за изменение на закона за автомобилните транспорти са написани разпоредбите за транспониране на директивата за командироване. Ние там имаме съответни оферти, които за жалост, не бяха регистрирани и не участват в плана. Очакваме във етапа на публично разискване да дадем нашите оферти и се надяваме, че те ще бъдат възприети в Народното събрание. Например отнасяне на едно от съображенията в директивата във връзка с характерните добавки, които се дават при командироване. Това е едно значително предложение, което в случай че се вземе в поради, че облекчи работата на българския транспортен бизнес. Поискали сме среща с министър-председателя. Както знаем, и в съдружното съглашение един от целите, обвързван с автомобилния превоз, е тъкмо отбраняване на националния интерес на българските превозвачи във връзка с мобилен пакет едно ".

От 2 февруари е в действие и условието за командироване по пакета „ Мобилност “, поради който 9 страни, измежду тях и България, подадоха обща тъжба до Европейския съд за прекъсване на наредбите. Докато чака окончателното му изговаряне, страната ни подаде през октомври още веднъж иск за отсрочване на пакета.

„ Знаем, че България е подала искова молба за прекъсване действието на пакета до момента в който съдът се произнесе по главното дело. Към момента ние нямаме информация какво се случва с тази искова молба “, разяснява още Арабаджиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР