Властите в Япония одобриха рекорден бюджет, съобщи Ройтерс. Кабинетът на японския

...
Властите в Япония одобриха рекорден бюджет, съобщи Ройтерс.
Кабинетът на японския
Коментари Харесай

Япония обяви рекорден бюджет за следващата година

Властите в Япония утвърдиха рекорден бюджет, заяви " Ройтерс ".

Кабинетът на японския министър председател Фумио Кишида разгласи в петък рекорден бюджет от над 940 милиарда $ (107, 6 трилиона йени) за идната фискална година. Причините са както Коронавирус ограниченията, които донесоха доста разноски в поддръжка на застаряващото население, по този начин и възходящите военни разноски за справяне с Китай.

Фискалната 2022/23 година стартира през април.

Приоритет е съживяването на засегнатата от пандемия стопанска система пред възобновяване на дълготрайното фискално здраве.

Първият годишен бюджет при Кишида идва, откакто Народното събрание утвърди 36 трилиона йени спомагателни разноски за стимулиране за тази фискална година, с цел да подкрепи възобновяване от COVID-19.

Но към момента има лимитирано място за харчене в области на напредък като зелена и цифрова промяна.
 Рекордните $262 милиарда дава Япония за защита
Рекордните $262 милиарда дава Япония за защита

Решението е на държавното управление в Токио

Бюджетът включва 5 трилиона йени, заделени за покриване на незабавни разноски за COVID-19, рекордни разноски за защита от 5,37 трилиона йени, най-големите разноски за богатство от 36,3 трилиона йени и 24,3 трилиона йени за обслужване на дълга. Публичният дълг на Япония е два пъти по-голям от нейната стопанска система от 5 трилиона $, най-тежката измежду индустриализираните страни.

Кишида даде обещание да усъвършенства обществените финанси на Япония в дълготраен проект и бюджетът планува нови заеми през идната фискална година от 36,9 трилиона йени, по-малко от в началото плануваните 43,6 трилиона йени за тази година.

По-ниските заеми ще бъдат сменени с по-високи данъчни доходи, които се следят да се повишават за първи път от две години до рекордните 65,2 трилиона йени, защото COVID-19 лимитира икономическата интензивност.

Правителството прави оценка действителния стопански напредък от 3,2% през фискалната 2022/23 година, спрямо предварителната оценка от 2,2%, която обезпечава основата за бюджетния проект.
 Премиерът на Япония даде обещание растеж на заплатите в страната
Премиерът на Япония даде обещание растеж на заплатите в страната

Фумио Кишида упорства компаниите да вдигнат възнагражденията

Но защото дългът към момента съставлява 34,3% от бюджета , ще остане мъчно да се реализира примитивен бюджетен остатък до фискалната 2025/26 година, както държавното управление се стреми да направи.

Припомняме, че военните разноски към този момент бяха оповестени по-рано този месец. Японското държавно управление има намерение в границите на идващия средносрочен проект за развиване от 2023 до 2027 година да похарчи за защита рекордните 30 трилиона йени (262,8 милиарда долара). В съпоставяне с актуалната петгодишна стратегия за защита, която е за към 27,47 трилиона йени (240 милиарда долара). Така разноските на Япония за защита се чака да набъбнат с към 10% или 6 трилиона йени годишно.

Увеличението на разноските за защита е обвързвано с утежняване на обстановката със сигурността към Япония на фонакакто и повишаването на напрежението в Тайванския пролив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР