Властите в Северна Македония заявиха, че са взети всички мерки

...
Властите в Северна Македония заявиха, че са взети всички мерки
Коментари Харесай

Скопие не допуска обиди със знамена на чужди държави край гроба на Гоце Делчев

Властите в Северна Македония обявиха, че са взети всички ограничения оповестените делегации, които желаят да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, да могат да го създадат в мирна и спокойна конюнктура, че няма да бъдат позволени произшествия, само че и " обиди към македонския народ и страна или държание, което да смущава възприятията на македонските жители ", съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Маринела Величкова.

В двора на църквата " Св. Спас " в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, през днешния ден ще бъде маркирана 151-та годишнина от рождението му.

" Ще има открит ред, с цел да не се позволява случай, който да служи за реализиране на задачите на радикалните структури, които работят. Никой, който си намерения да обиди по някакъв метод македонската страна и македонския народ с транспаранти или флагове на непознати страни, няма да може да го направи и ще си понесе следствията ", сподели в изявление за Канал 5 през вчерашния ден министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Той означи, че съдействието с Министерство на вътрешните работи на България е на високо равнище, а полицията в Северна Македония " има сериозен потенциал да отговори на всички провокации и да не позволява нарушение на публичния ред и успокоение ".

Спасовски се обърна и към " всички тези патриотични институти или сдружения да се откажат от хрумвания, които биха нарушили публичния ред и успокоение и сигурността на страната ".

От патриотичния институт на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обявиха преди дни, че ще провеждат стража на гроба на Гоце Делчев, с цел да го пазят, а апел за спокойно и почтено отбелязване на годишнината насочи и ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който също ще постави цветя на гроба на Гоце Делчев.

Полицейско наличие към църквата " Св. Спас " в Скопие има още от понеделник, а от четвъртък вечерта бяха въведени засилени ограничения сигурност. Затворени са всички подстъпи към църквата, а две от улиците, през които ще бъдат допускани делегациите, които да почетат Гоце Делчев ще бъдат със специфичен режим на придвижване.

От страна на управляващите в Република Северна Македония цветя ще постави президентът Стево Пендаровски, а държавна част от делегацията ще бъде водена от премиера Димитър Ковачевски, като в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и връзките сред общностите, Артан Груби, министърът на защитата Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

От България, с цел да положат цвете на гроба на Гоце Делчев, идват вицепремиерът по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместител министърът на Министерство на вътрешните работи Венцислав Катинов, както и представители на посолството на страната ни в Северна Македония.

В двора на църквата, където е и гробът на Гоце Делчев, ще бъдат допускани единствено операторите и фотографите, а публицистите, които са особено упълномощени за отразяване на отбелязването на годишнината, ще бъдат ситуирани на платото към нея. Изявления на политиците, които ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев не са планувани, уведомиха упълномощените публицисти от държавната пресслужба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР