Властите в САЩ призоваха китайския президент Си Дзинпин да окаже

...
Властите в САЩ призоваха китайския президент Си Дзинпин да окаже
Коментари Харесай

САЩ настояват Си Дзинпин да притисне Владимир Путин за „военните престъпления“ в Украйна

Властите в Съединени американски щати приканиха китайския президент Си Дзинпин да окаже напън върху съветския си сътрудник Владимир Путин да спре с „ военните закононарушения “ в Украйна . Държавните глави ще се срещнат още веднъж през днешния ден за публични диалози по време на първото посещаване на Дзинпин в Москва след стартирането на войната. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом прикани китайския държавен глава да призове съветския си сътрудник да изтегли войските от Украйна. Според Джон Кърби прекратяването на огъня няма да е задоволително, написа „ BBC “.

„ Надяваме се, че президентът Си Дзинпин ще притисне Путин да спре да бомбардира украински градове, лечебни заведения и учебни заведения, да спре военните закононарушения и жестокости и да изтегли войските си “, сподели той.

„ Но ние сме загрижени, че вместо това Китай ще повтори апелите за преустановяване на огъня, което оставя съветските сили вътре в суверенната територия на Украйна и всяко преустановяване на огъня, което не се отнася до премахването на съветските сили от Украйна, дейно би утвърдило противозаконните завоевания на Русия. “

Президентът Путин съобщи, че ще разиска проекта от 12 точки , препоръчан от китайския си сътрудник за „ споразумяване на острата рецесия в Украйна “.

„ Ние постоянно сме отворени за преговорен развой “, увери той, до момента в който водачите се назоваха „ скъпи приятелю “.

Китай разгласява своя проект за преустановяване на войната предишния месец – той включва „ преустановяване на военните дейности “ и обновяване на мирните договаряния . В него обаче не се споделя съответно, че Русия би трябвало да се отдръпна от Украйна – което Украйна упорства като авансово изискване за всевъзможни договаряния. Вместо това написа за „ ценене на суверенитета на всички страни “ , добавяйки, че „ всички страни би трябвало да останат рационални и да демонстрират въздържаност “ и „ последователно да деескалират обстановката “ . В документа има и предложение за „ едностранни наказания “.

Вчера боен оркестър посрещна Си Дзинпин в Москва при започване на тридневното му посещаване . Путин приветства Китай за „ спазването на правилата на справедливостта “ и настояването за „ неделима сигурност за всяка страна “ . Той добави, че страната е направила „ голям скок напред в развиването си “ през последните години, отбелязвайки:

„ Дори се усещаме малко завистливи “.

На тези думи Дзинпин отвърна: „ Под вашето мощно управление Русия реализира огромни крачки в своето проспериращо развиване. Уверен съм, че съветският народ ще продължи да ви оказва твърда поддръжка. “

Преди идването на Си Дзинпин, Путин разяснява за китайския вестник „ People’s Daily “, че двете народи няма да бъдат отслабени от „ нападателната “ политика на Съединени американски щати.

Същевременно украинските водачи обществено акцентират общата позиция , която имат с Китай – ценене на суверенитета и териториалната целокупност – само че частно те лобират за среща или телефонен диалог сред президента Володимир Зеленски и Си Дзинпин. Настояването беше повторено и от Кърби, представител по сигурността на Съединени американски щати, който прикани Си Дзинпин „ да играе градивна роля “ в напъните за преустановяване на спора, като приказва с Зеленски.

Страхът в Киев е, че поддръжката на Китай за Русия – сега основана на технологии и търговия – може да стане военна , евентуално включваща артилерийски снаряди. Русия пък е източник на нефт за голямата стопанска система на Пекин и се възприема като сътрудник в опълчването на Съединени американски щати.

Междувременно управляващите в Япония оповестиха, че през днешния ден министър-председателят Фумио Кишида ще посети Киев за диалози с президента Зеленски. Очаква се той да изрази взаимност и поддръжка за Украйна след нахлуването съветските войски.

Посещението на Си Дзинпин в Москва идва дни откакто Международният углавен съд /МНС/ издаде заповед за арест на съветския президент по обвинявания във военни закононарушения . Това значи, че Путин механически може да бъде задържан в 123 страни – макар че нито Китай, нито Русия са в този лист. От февруари 2022 година западните водачи се пробват да изолират Русия след нейното пълномащабно навлизане в Украйна. Въпреки това не съумяха да реализират международен консенсус, като Китай, Индия и няколко африкански народи не желаят да осъждат Путин.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР