Властите в Никарагуа систематично работят за задушаване гласа на несъгласните. За

...
Властите в Никарагуа систематично работят за задушаване гласа на несъгласните. За
Коментари Харесай

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

Властите в Никарагуа систематично работят за задушаване гласа на несъгласните. За това предизвести в четвъртък ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от Агенция Франс Прес.

Той уточни възходящия брой случайни арестувания на хора, хиляди закрити неправителствени организации и заглушаване на медиите.

Тюрк сподели пред Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, че страната е обхваната от засилващ се " климат на подтисничество ", актуализация, която беше остро подложена на критика от Никарагуа и нейните съдружници.

Има, предизвести той, " систематизирани старания за задушаване на опозицията и несъгласието " .

Лявото държавно управление на никарагуанския президент Даниел Ортега е изправено пред възходящ дипломатически напън поради това , което Съединените щати дефинираха като трагично утежняване на човешките права. 
 Европейски Съюз афишира посланика на Никарагуа за личност нон грата
Европейски Съюз афишира посланика на Никарагуа за личност нон грата

Решението е реципрочно

" Броят на хората, случайно арестувани за изложение на техните политически възгледи или за това, че са били възприемани като критици на държавното управление, се е нараснал от 195 през септември на 225 през днешния ден , сподели Тюрк пред съвета. Това включва родственици на арестувани политически съперници, за които се твърди, че са принудени да се предадат ", сподели той.

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата също изрази паника, че над 3000 национални и интернационалните неправителствени организации са били затворени - съвсем половината от тях от септември насам. Той упрекна държавното управление и за закриването на 26 национални и три интернационалните медии.

Общинските избори в Никарагуа предишния месец са посочили практикуване на автокрация , сподели още Тюрк. Той уточни талази от арести, уволнения на политически съперници и необятно публикувано заплашване в деня на изборите. Тюрк прикани управляващите да освободят всички случайно задържани и да зачитат напълно главните свободи на изложение, сдружаване и събиране. Той изиска чиновниците му да получат достъп до страната.

Редица дипломати на срещата в четвъртък, в това число доста от съседите на Никарагуа, повториха загрижеността на Тюрк. Представителят на Еквадор Алехандро Давалос разказва обстановката като мотив за дълбока паника.
 Никарагуа скъса дипломатически връзки с Нидерландия
Никарагуа скъса дипломатически връзки с Нидерландия

страната е изправена пред многократна интервенция и интервенционистка и неоколониалистка позиция на Нидерландия

Посланикът на Съединени американски щати Мишел Тейлър изрази огромна угриженост, призовавайки режима да спре нападенията си против мирната съпротива, самостоятелните медии, университетските среди, бранителите на правата на индивида, публицистите и религиозните дейци.

Използването от нея на думата режим провокира неотложен митинг от представителя на Никарагуа в залата.

Главният прокурор на Никарагуа Уенди Моралес Урбина осъди презентацията на Тюрк и " манипулативната и пристрастна позиция " на службата по правата на Организация на обединените нации към нейната страна.

Редица страни, измежду които Русия, Венецуела, Северна Корея и Куба, опазиха Никарагуа.
 Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха наказания на Никарагуа
Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха наказания на Никарагуа

В деня, в който президентът встъпи в четвърти мандат

Те повториха думите на китайския представител Джан Сяоюе, който подлага на критика " политизирането и инструментализирането на казуса с правата на индивида за интервенция във вътрешните работи на други страни ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР