Властите в Гърция - която задоволява 40 процента от енергийните

...
Властите в Гърция - която задоволява 40 процента от енергийните
Коментари Харесай

Гърция ускорява сондажите за природен газ в Егейско море

Властите в Гърция - която задоволява 40 % от енергийните си потребности с съветски газ - форсират сондажите за природен газ в Егейско море. Целта е " да засилим енергийната си самостоятелност и сигурност ", изясни министър председателят Кириакос Мицотакис.

В посока на напъните за понижаване на зависимостта от съветски природен газ гръцкият министър председател съобщи, че страната се насочва към сондажи и проучвания за разкриване на находища от природен газ и петрол. Акцент се слага върху шест морски и офшорни зони западно от остров Крит и в южната част на Егейско море:

" Активизираме изследванията и сондажите за разкриване на находища на природен газ, които съгласно предварителните проучвания е допустимо да има Гърция, като прецизирам,че става въпрос за евентуални ресурси на природен газ. И то в голями количества, както в континенталната част, по този начин и в морското пространство. "

Ако се потвърдят изследванията и се открият обилни запаси, то Гърция може да размени вноса на природен газ със личен, добави информацията гръцкия министър председател.

В същото време Атина възвръща производството на електрическа енергия от лигнитни въглища краткотрайно, без да се отхвърля от договорката за зелена сила.

Приоритетен за Гърция,а и за целия Европейски съюз е терминалът за полутечен природен газ до Александруполис, както и връзката с България за трансфер на азерски природен газ от Трансадриатическия газопровод.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР