Властите на окръг Колумбия, щата Вашингтон, обявиха, че са завели

...
Властите на окръг Колумбия, щата Вашингтон, обявиха, че са завели
Коментари Харесай

Американски прокурор заведе дело срещу Марк Зукърбърг заради скандала с Cambridge Analytica

Властите на окръг Колумбия, щата Вашингтон, оповестиха, че са завели дело против изпълнителния шеф на Meta Platforms Марк Зукърбърг за ролята му в абсурда с Cambridge Analytica.

Разследване, извършено от страна на окръг Колумбия е открило, че Зукърбърг не е упражнил задоволително надзор и е създавал подвеждащи съглашения с трети страни по отношение на поверителността на потребителските данни, което е разрешило на Cambridge Analytica и други компании по време на кандидатпрезидентската акция в Съединени американски щати през 2016. Това се декларира в изказване на основния прокурор на окръг Колумбия Карл Расин, който дефинира случая, като най-големият скандал със сигурността на персоналните данни в историята на Съединени американски щати, Politico.

Делото употребява информация, която Расин събира за предходно дело, ориентирано към Фейсбук. Преди четири години Расин съди обществената мрежа поради същия случай, като делото към момента не е приключило. По-рано тази година прокурорът по делото отхвърли настояването на Расин за призоваването на Зукърбърг като очевидец, защото съгласно него явяването му няколко години след завеждането на делото не би помогнало на засегнатите в случая.

„Доказателства сочат, че господин Зукърбърг е персонално виновен в неуспеха на Фейсбук да отбрани поверителността и данните на потребителите си, което е довело непосредствено до случая с Cambridge Analytica. Този невиждан пробив излага персоналната информация на десетки милиони американци и политиките, наложени от страна на господин Зукърбърг са спомогнали за това те да бъдат подведени за мащаба на непозволените дейности на Facebook“, декларира Расин в свое изказване във връзка на сегашното дело. Искът към Зукърбърг упреква компанията в нарушаване на настоящите в щата Вашингтон разпореждания по отношение на опазването на персоналните данни, като Фейсбук са били наясно с дейностите на английската компания, само че не са създали нищо, с цел да ги осуетят.

Politico привеждат, че Расин е прочут с битката си против огромните софтуерни компании. Той завежда дело против Amazon, което е отхвърлено от локален съд по-рано тази година. Освен това е част от група регионални прокурори, водещи дело против Гугъл във връзка с техните монополни практики.

Сегашният иск търси отговорност персонално от Зукърбърг, като евентуално Фейсбук ще изискат от съда, той да бъде счетен за неплатежоспособен. Компанията отнесе сериозна санкция поради случая с Cambridge Analytica, като през 2019 те бяха санкционирани пет милиарда $ от Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати. Освен това, в края на предходната година акционери във Фейсбук разкриха, че компанията е платила милиарди за предпазването на Зукърбърг в тази ситуация и той да бъде държан персонално виновен за абсурда.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР