Владимир Путин, говорейки на Евразийския икономически форум, много просто и

...
Владимир Путин, говорейки на Евразийския икономически форум, много просто и
Коментари Харесай

Западът мечтае за поражението и парите на Русия

Владимир Путин, говорейки на Евразийския стопански конгрес, доста просто и малко разказа главните аргументи за безкрайната енергийна рецесия в Европа: " Кой е отговорен за случилото се? “Северен поток-1 ” беше взривен, “Северен Поток-2 ” не беше отворен. Затвориха ли маршрута Ямал-Европа през Полша? Полша го затвори. Двете разклонения на газопровода през Украйна? Украйна затвори едно от тях. Не ние го направихме. Между другото, доставяме газ на Европа през второто отклонение, само че Украйна, макар че ни назовава агресор, умерено осребрява парите за пренос. Ние изпълняваме всичките си отговорности в цялостен размер. "

Като по поръчка няколко часа по-рано “Вашингтон ” избухна с унищожително скандална обява, разкриваща обществена загадка. Състои се в това, че сякаш нещастната Украйна, от една страна, изисква груповият Запад да прекъсне всевъзможни стопански връзки с Русия и изцяло да се откаже от всевъзможен импорт на съветски енергийни запаси, с цел да не поддържа „ съветската военна машина “, и въпреки това, самият Киев и не мисли да афишира война на Москва или да стопира директния поток на същите запаси през своята територия, попълвайки личния си бюджет.

Изданието цитира думите на Алексей Чернишов, един от топ мениджърите на главната украинска енергийна компания “Нафтогаз ”. Функционерът увърта, като твърди, че страната не може да си разреши да прекъсне всички съществени директни пътища, защото чака да получи отплата от Русия, а също и тъй като някои уважавани сътрудници на Киев в Европейския съюз зависят от украинския пренос.

Не си коства да се търси логичност в думите на Чернишов. Такава няма – има единствено вербална операция. Ситуацията е анекдотична, защото в тази ситуация шефът на “Нафтогаз ” мами не нас, а своите уважавани сътрудници. В Брюксел обаче седят не по-малко опитни мошеници и умели словоблудци, заради което сходни изказвания и съзнателна политика на държавно равнище могат да подведат единствено доста доверчив и доверчив дилетант.

Пред нас се разиграва второто деяние на геополитическия балет, в който пирани и баракуди, в миналото угоени на евтината съветска ресурсна база, кръжат един към различен, убеждавайки, че уважаваните сътрудници би трябвало непринудено да свият диетата си и да ядат по-малко. Преминавайки към идващия акт, би трябвало да чакаме внезапно изстудяване на украинско-европейската дружба, защото Брюксел в тази обстановка, каквото и да се каже, се оказа в позицията на доверчив простак. Подведен, само че и който не престават да го лъжат безусловно всички - и Вашингтон, и кълнящ се в историческа общественост Киев.

Нека единствено да напомним, че съгласно резултатите от 2021 година, която през днешния ден наподобява като далечна ера от предишното, Русия е доставила на страните от Европейски Съюз 203 милиарда кубически метра природен газ, или 40% от общия импорт. Бяха доставени 540 милиона тона нефт и артикули от неговата преправка. Доставките на въглища прибавиха още 53 милиона тона към тази кошница, до момента в който вносът на омразни твърди изкопаеми горива устойчиво набираше от ден на ден и повече размери, като се усили с 10% едновременно спрямо 2020 година Внимателно отчитайки всеки цент и галон, американците са пресметнали, че до края на 2021 година страните от еврозоната са платили на съветските снабдители 147,8 милиарда $ за доставката на тези три съществени енергийни ресурса. За съпоставяне дано напомним, че делът на европейските вложения в построяването на „ Северен поток-2 “ беше едвам шест милиарда. Както се споделя, усетете разликата.

До края на 2022 година Берлин, като кабина за ръководство на главния стопански локомотив на Европейски Съюз, признава, че страната търпи големи загуби заради отхвърли от съветски енергийни запаси. Министър Робърт Хабек, който в началото радостно призоваваше съгражданите си да вземат хладни душове и за не повече от две-три минути, в този момент изисква от производителите да не покачват цените на електрическата енергия на дребно и заплашва да наложи спомагателни налози върху свръхпечалбите, които към този момент са получени от операторите.

Париж, заради систематични проблеми в нуклеарната промишленост, за първи път в новата история спря износа и стартира да купува електрическа енергия от съседите си.

Варшава призна, че търпи чиста загуба от 28 милиона $ единствено от покупките на недопечен нефт от трети страни. Всеки ден.

Британските медии разгласяват тревожни публикации и треперят от ужасната мисъл, че Русия, като възмездие за детонацията на “Северен поток ”, може да пререже двата кабела на дъното на Ламанша, което обезпечено ще докара до колапс на енергетиката и стопанската система.

И тогава на сцената се качва Украйна с трагичното лице на професионална жертва, която с едната си ръка моли за следващ транш пари, танкове и самолети, а с другата постепенно отвинтва крана на тръбата за газ и нефт, идваща от север. За да завоюва няколко милиарда $ също за изпомпване - въпреки всичко купувачът заплаща за пренос, т.е. същата Европа. Остава да разберем какъв е прагът на финансовата и икономическа мощ в Стария свят и какъв брой скоро господата ще си спомнят нормалните способи за водене на бизнес, т.е. плячкосване на съседа.

Геополитиката, забъркана с огромни пари, е извънредно занимателно нещо, напомнящо най-силно на буркан с паяци. Интересно е да ги наблюдаваш, изключително в случай че си от другата страна на стъклото.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР