Владимир Путин е прагматичен лидер, докато политиката на Вашингтон на

...
Владимир Путин е прагматичен лидер, докато политиката на Вашингтон на
Коментари Харесай

Путин е прагматик, а американците са агресивни

Владимир Путин е прагматичен водач, до момента в който политиката на Вашингтон на интернационалната сцена е нападателна. Такова мнение изрази Дъг Бандау, асистент в администрацията на някогашния американски президент Роналд Рейгън. Коментарът му е изработен на фона на рецесията сред Кремъл и западните страни.

След отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал на английска земя напрежението се усили още повече. Дясната ръка на някогашния американски президент обаче счита, че няма да има нова Студена война, в случай че Вашингтон не провокира борба в региони, които Русия преглежда като жизненоважни, съобщи The National Interest.

Дъг Бандау сподели, че главната „ съставна част “ на Студената война липса – а точно идеологическата конкуренция и състезание. Америка продължава да води нападателна външна политика, с която цели да преобрази света по собствен облик. Примери за това са намесите в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия. На другия полюс обаче е Владимир Путин, който е схванал уроците от разпадането на Съветския съюз.

Путин не е болшевик, а по-скоро прагматичен властнически водач. Най-големите терзания на неговото ръководство са задържането на контрола, запазването на границите и отстояването ползите на Русия. Путин се интересува от света единствено дотолкоз, доколкото визира Русия. Външната политика на Кремъл е по-консервативна, въпреки и не пацифистка.

Дъг Бандау показва, че американската външна политика е отявлено милитаристична. Съединени американски щати възприемат разширението на НАТО до границите на Русия като естествено развиване на американското световно владичество. Руснаците считат, че Западът е нарушил уговорката си да не уголемява алианса на изток. Путин желае да попречи на НАТО да включи в съюза Грузия и Украйна.

От вероятността на Владимир Путин външната политика на Русия е единствено бизнес, в нея няма нищо персонално. Като някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Путин е решен да ускори съветската вътрешна власт и интернационалната позиция на страната. Дъг Бандау счита също по този начин, че светът към този момент не е биполярен, визирайки Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Китай и Европейският съюз се радват на стопански напредък и мощ.

Съветникът на някогашния президент Рейгън показва също по този начин, че няма основни спорове сега сред Вашингтон и Москва. Няма противоречиви територии, нито жизненоважни райони, окупирани от вражеската страна. Нито една нация няма интерес да завладее другата. Американците обаче поддържат нападателна политика, образец за което е и обстановката в Сирия. Вашингтон реагира яростно на съветското военно присъединяване в Сирия, въпреки от десетилетия да се намесва във вътрешните каузи на други страни.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР