Словашкият премиер Роберт Фицо се бори за живота си в

...
Словашкият премиер Роберт Фицо се бори за живота си в
Коментари Харесай

Опитът за убийството на Роберт Фицо завинаги ще промени Словакия

Словашкият министър председател Роберт Фицо се бори за живота си в болница, откакто беше прострелян няколко пъти. Макар да е невероятно да се изяснят изцяло следствията от вчерашния опит за ликвидиране, сигурно може да се каже, че събитието е трагична смяна на играта за словашката и евентуално за централноевропейската политика.

Slovakian Prime Minister Robert Fico shot in assassination attempt - NBC News
— Sollencia (@Sollencia)
По време на среща и привет с обществеността след съвещание на кабинета в дребния миньорски град Хандлова, съгласно мъж извикал на Фицо: „ Роб, ела тук “ , преди да стреля по него три или четири пъти, като се прицели в гърдите и корема му. Премиерът падна на земята, преди да бъде отведен от защитата му до колата и по-късно в болничното заведение в Банска Бистрица. Предполагаемият му нападател е арестуван.

Не е изненадващо, че опитът за ликвидиране ужаси словаците от всички политически посоки. Политическото принуждение не е присъща за Централна Европа. За да се откри образец за ликвидиране на в действителност видна политическа фигура в Словакия или или по-скоро в Чехословакия, би трябвало да се върнем чак към 1923 година, когато анархист простреля финансовия министър Алоис Рашин в Прага.

Когато такива неща се случват в тази част на света, те раздрусват обществата радикално, като неведнъж изострят съществуващите разделения. Макар да не е ликвидиране, въздушната злополука в Смоленск от 2010 година, при която почина настоящият полски президент Лех Качински дружно с доста други публични лица, продължава и до през днешния ден да хвърля сянка върху полската политика, подхранвайки голям брой тайни разкази.

В началото на 2018 година словашкият проверяващ публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха премахнати от убийци, евентуално наети от хора, разкриване от репортажите на Куциак. Събитието докара до рухването на държавното управление на Фицо по-късно същата година. Липсата на присъди и отговорност за тези, които са поръчали убийството, продължава да преследва словашката политика.

Фицо не е просто политик. Той е централната фигура на словашката политика през последните 20 години. Безмилостен и поляризиращ, той дефинира основните тематики на словашкия политически живот и служи като основен медиатор на четири ръководещи обединения, като последно направи впечатляващо завръщане през октомври 2023 година.

Той стартира като популистки последовател на социалдемокрацията в жанр третия път, подлагаше на критика неолибералните промени от началото на 2000-те и пое националистически и антиимиграционни позиции предишното десетилетие. През цялата си кариера, която стартира като млад комунистически апаратчик през 80-те години, той таеше надълбоко съмнение и съмнение към Запада и Съединени американски щати, което през днешния ден се трансформира в доста по-широко омерзение, споделяно от доста словаци.

След завръщането на Фицо на власт предходната година, Словакия следва пътя на Унгария за усилване на властта, съчетано с социална борба. В сюжет, добре прочут на британците и американците, натрупали опит от епохата на Брекзит и Тръмп, доста словашки фамилии в последно време намират за мъчно да проведат диалог на вечеря, в случай че подхванат политически тематики.

Само предишния месец премиерският консултант Ерик Калиняк и брачната половинка му бяха ругани и псувани от непознати в станало известно видео.

Каквото и да се случи след днешната офанзива, словашката политика в никакъв случай повече няма да бъде същата. В трескавите блата на Twitter към този момент могат да се видят сметки, свързващи опита за ликвидиране с политическите възгледи на Фицо - от Украйна до Коронавирус.

Разбира се, прекомерно рано е да се разбере какво е стимулирало стрелеца. Но с изключение на да се пожелае на премиера цялостно и бързо възобновяване, може да се надяваме, че това събитие ще даде подтик на Словакия и други общества да излязат от ръба на студената революция, провокирана от политиката през последните десетилетия. Това обаче е единствено вяра и сигурно не е прогноза. 

Автор на разбора в The Spectator е Далибор Рохач
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР