Владимир Потанин - магнат, близък до Путин, вече е най-богатият

...
Владимир Потанин - магнат, близък до Путин, вече е най-богатият
Коментари Харесай

Най-богатият руснак и неговата машина за пари


Владимир Потанин - магнат, непосредствен до Путин, към този момент е най-богатият човек в Русия. Състоянието му стана рекордно таман откакто неговата компания провокира една от най-тежките екологични произшествия в Арктика.

През май 2020 неговата компания аргументи една от най-тежките екокатастрофи в Арктика, а единствено няколко месеца по-късно Владимир Потанин стана най-богатият човек в Русия. Богатството на шефа на „ Норникел “ възлиза на повече от 24 милиарда евро.

Според списание „ Форбс “, главният акционер в минния колос „ Норилск никел “ (Норникел): насъбраното от него благосъстояние възлиза на повече от 30 милиарда $. По информация в съветските медии, никой различен руснак до момента не е имал  по-голямо положение. Потанин има 35% от собствеността на Норникел.

Отровно произвеждане
Редакцията предлага
Руската компания е най-големият производител на паладий в света и един от най-големите на никел, който се употребява необятно в производството на електрическите коли. Борсовата цена на компанията се увеличи доста през последните месеци.

Откакто Потанин е отпред на компанията, тя постоянно е посочена като огромен замърсител на околната среда. Норникел изхвърля в атмосферата толкоз токсини, че концернът в това време се счита за най-големия замърсител на въздуха в света, а град Норилск е най-замърсеният град в Русия, показва n-tv.

По този мотив организация Франс Прес напомня, че през май предходната година от контейнер на дъщерно дружество на компанията в региона на Норилск изтекоха 21 000 тона дизелово гориво, които замърсиха обширни региони в тази част на Арктика. Съд в Красноярск през февруари тази година осъди Норникел да заплати парично обезщетение в размер на 1,6 милиарда евро.

Природозащитници обявиха, че това е била най-тежката екологична злополука, засягала в миналото региона на Арктика. Още преди този момент Норникел наподобява е изливал в продължение на години мощно отровни отпадни води в тундрата. Доротея Верман, специалист на  Института за политика на развиване (DIE) съобщи преди време по този мотив: „ Навътре в гората човек се натъква на големи по мярка зловонни локви, които демонстрират, че сходни замърсявания не се случват за първи път “.

Топли връзки с Кремъл

През последните месеци Норникел разгласи затварянето на две свои  топилни в района на Мурманск. А тези дни компанията на Потанин заяви, че до края на 2021 година счита да понижи с 85% излъчванията на серен диоксид в Мурманск. От Норникел настояват, че са „ си извлекли значима поука “ от арктическата злополука, и че „ изцяло са преразгледали тактиката си за ръководство на екологичния риск “.

Владимир Потанин е непосредствен с президента Путин, само че положителните му връзки с Кремъл датират от много по-рано – още от времето на Борис Елцин. В продължение на две години Потанин даже беше вицепремиер на Русия и отговаряше за финансовата и икономическата политика на страната. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР