Вкусовете за приготвянето на храната са различни – били те

...
Вкусовете за приготвянето на храната са различни – били те
Коментари Харесай

Диагноза на трихинелоза – заразяване с месо и месни продукти


Вкусовете за приготвянето на храната са разнообразни – били те добре изпечени, полусурово или даже сурови или полусурови месо и месни артикули. Необходимо е месото, което се предлага в пазарната мрежа да е минало инспекция във връзка с неговата валидност за конумация. В тази рубрика се включва и изключване съществуването на паразити.
Проблем с месото от домашни или диви животни е, че не всеки път то минава инспекция при ветеринар и надлежно потреблението на инфектирано месо може да докара до заболяване при консумиралите.

Трихинелозата е паразитно болестта, което се характеризира с остро и хронично протичане. Засягат се бозайниците, в това число и индивидът след консумация на трихинелозно месо. Най-честите признаци са температура, оток на лицето (най-често към очите), мускулни болки и изразен токсо-алергичен синдром.

Заболяването се предизвиква най-често от Trichinella spiralis, в по-рядки случаи от Trichinella pseudospiralis. Заразяването става след консумация на недобре термично обработено, опаразитено месо или месни артикули (кайма, сушеници, наденици, бабек и други). Достигнали тънките вътрешности трихинелите се развъждат в тях и техните ларви правят миграция по лимфен и кръвен път до разнообразни органи и тъкани. Най-често в диафрагмата, дъвкателната мускулатура, фаринкса, хранопровода и скелетната мускулатура.

Възприемчивостта на хората е всеобща към заразяването. Трихинелозата е необятно публикувано заболяване, като се изключи Австралия. В труповете на умрели животни трихинелите устоят до 3-4 месеца, а краткотрайното осоляване на месото не всеки път ги унищожава.

Заболяването може да протече асимптомно, леко, приблизително тежко или тежко с затруднения. Температурата последователно се покачва, а още през първата седмица се появява отокът под клепачите.

Постоянен признак са мускулните болки, наподобяващи мускулна тресчица. Болните мъчно дъвчат, имат болките в очните ябълки. При някои заболели е допустимо инфекцията да хронифицира.

Свързани публикации.. Свинско месо – основен фактор за заразяване с трихинелоза 0 Ехинококоза и ролята на кучетата – по какъв начин се слага диагнозата? 0 Токсокароза - най-често боледуват дребните деца 0

Инкубационният интервал е от 2 до 45 дни, приблизително 5-20 дни. Хипереозинофилията се появява още през инкубационния интервал (към 5-8 ден от инвазията). Установяват се още повишен брой на левкоцитите, лимфоцитите и еозинофилите. Понижават се стойностите на кръвната захар, неколкократно може да се увеличи равнището на креатинкиназата и чернодробните ензими- АСАТ, АЛАТ.

От паразитологичните проучвания се прави морфологична диагностика на материали. Това най-често са проби от употребявано месо – компресивна трихинелоскопия. Освен това се изследват и повърнати материи от болните – прави се така наречен хелминтоларвоскопия ( след стомашна промивка ) и проучване на изпражнения през първите дни от началото на признаците.

От имунодиагностиката се ползва най-често методът ELISA – мерят се титри на антитела, които се позитивират най-рано 14 дни от началото на признаците. С по-съвременните диагностикуми детекцията на характерни антитела може да бъде осъществена още на 4-5 ден от началото на признаците. За прясна зараза показателно е откриването на IgM антитела, които се задържат до няколко седмици. Малко след тях в серум се откриват и IgG антитела, които са индикатор за прекарана зараза и могат да се задържат дълго време.

Отново с метода ELISA в урина и изпражнения може да бъде открито съществуването на характерни антигени, които се откриват 4-5 ден от заразяването.

Преболедувалите от трихинелоза се диспансеризират за 3-5 години и на 6 месеца им се организират контролни клинични прегледи и серологични проучвания.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР