Вкарват ремонтите на колите в електронно досие Пресичане на схемите

...
Вкарват ремонтите на колите в електронно досие Пресичане на схемите
Коментари Харесай

Закон спира бизнеса с авточасти под масата

Вкарват ремонтите на колите в електронно досие

Пресичане на схемите с продажба на части втора ръка от крадени коли. Това е част от измененията, които сега се разискват в работната група от Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи, която разделя на три елементи настоящия обемист Закон за придвижване по пътищата, написа в днешния си брой в. Монитор.

След вкарването на автосервизите и моргите за коли в специфични регистри ще се знае произходът на всяка една част. Предвижда се в автосервизите да бъдат слагани единствено едрогабаритни чаркове с явен генезис. След измененията ще бъдат инсталирани главно калници, капаци, порти и други сходни чаркове. Голяма част от чарковете са маркирани от автопроизводителите, по този начин при инспекция могат да бъдат проследени къде са разкомплектовани, кой е направил продажбата и така нататък " Така ще бъдат пресечени схемите с обири на коли, които се разглобяват и продават на части ”, твърди националният представител от ГЕРБ Иван Вълков.

Всички ще имат свое електронно досие, в което ще бъде вписано какви елементи им се инсталират. Една от измененията е да бъде прекъсната практиката да бъдат слагани елементи, които при неприятно положение са рискови за сигурността. Такива елементи са тези от разнообразни елементи, скоростната кутия и моторите.

Управляващите желаят регистрационен режим за автосервизите, а не лицензионен, които е доста по-тежък. " Със основаването на обществен указател на автосервизите ще е ясно кой какъв ремонт е направил, по кое време и с какви елементи. Разбира се, всеки ще има правото да дава или да не дава гаранция за осъществените услуги. Също по този начин е значим произходът на частите, които се инсталират. Така ще може да се търси и по-лесно отговорност. Сигурен съм, че това ще бъде от изгода и на притежателите и работещите в автосервизите, които също страдат от недобросъвестни техни сътрудници и нелоялни практики ”, разяснява транспортният министър Ивайло Московски. " Важно е да се регламентира техническото застраховане на транспортните средства, ремонтните действия и механически прегледи. Това е една от предпоставките да имаме сигурност по пътищата ”, разяснява депутатът от ГЕРБ Иван Вълков. По думите му сега може да се прави сервизна активност във всеки един гараж единствено тъй като се прави комерсиална активност, без да е регламентирана. " Никой не дава гаранция за ремонтите, за вложените аварийни елементи и никой не носи отговорност ”, счита националният представител.

Борбата със сивия бранш също е измежду търсените резултати от новия законопроект. Издаването на гаранция ще би трябвало да върви дружно с касов бон за осъществената работа. Голяма част от сервизите нанасят щета на околната среда, тъй като не съблюдават регламентираните законови уредби за събирането на отпадъчните масла, гуми, филтри и батерии.

Законът за придвижване по пътищата е един от нормативните актове, които са променяни най-често от законотворците в Народното събрание. След 80-те години в него са събрани доста допълнения и той станал доста обемист. Идеята му за делене датира от преди три години. По тематиката с регламентирането на автосервизната активност тогавашният народен представител и настоящ министър Ивайло Московски работи дружно с народния представител от Политическа партия ГЕРБ Иван Вълков още през 2014 година " Тогава въпросът беше разискван с представители на сектора в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе и получи поддръжка. След което в Народното събрание внесохме законопроект за регламентиране на работата на автосервизите. Текстовете бяха признати на първо четене в комисията по превоз, осведомителни технологии и известия от всички парламентарни групи, само че в пленарна зала депутатите от Българска социалистическа партия не поддържаха измененията, разяснява за " Монитор ” Ивайло Московски. Идеята за делене на закона пристигна през идващия мандат, когато се възобнови работата по законопроекта. Тогава беше взето решение, с цел да бъдат изчистени всички пропуски и недоразумения в Закона за придвижване по пътищата, той да се раздели на три закона. Единият да регламентира разпоредбите за придвижване, другият да бъде за условията към транспортните средства и автосервизите и третият да е обвързван с водачите на моторни транспортни средства, в който ще бъде уредено провеждането на образованието и изпитите. " Това е извънредно комплициран развой, само че е належащо да се направи. Така ще реализираме изсветляване на бранша и възстановяване на пътната сигурност ”, счита Московски. Предложенията на работната група ще бъдат обединени и качени за публично разискване в период от един месец, след което с предложенията на браншовите организации, Неправителствени организации и жители ще бъдат направени планове за всеки един от законите, които би трябвало да бъдат съгласувани от всички заинтригувани министерствата.

Сервизите със звезди като хотелите

Експерти от разнообразни ведомства оферират да бъде въведена и система за категоризация на сервизите, които вършат поправки. Стига те да са регистрирани и да дават отговор на всички условия за осъществяване на авторепаратура. При съществуването на всички документи комисия ще им дава избран брой звезди, сходно на хотелите. Критерии за определянето на оценката ще са броят на автомонтьорите, тяхната квалификация-завършено обучение, изкарани курсове и специализации, съществуването на друга техника в помещението, както и скорост на осъществяваните поправки. Категоризацията няма да е еднократна. При подаване на заявление за оценка и заплащането на някаква такса комисията ще може да преразгледа първичното си решение. Ако работилницата е била усъвършенствана по някакъв метод, то звездите ще станат повече. Ще се взимат под внимание и отзивите от клиенти. Обратният вид също не се изключва. При недоволство и следваща инспекция ще могат да се лишават точки от сервиза. Ако системата бъде въведена, се планува и основаването на онлайн указател, където при изписването на името на компанията, да се вижда с какъв брой звезди разполага. Достъпът до онлайн платформата ще е свободен и изцяло безвъзмезден за всички консуматори.

Регистрационният режим на сервизите ще даде опция да се ревизират дали машините са механически безвредни. Където има монтаж и ремонт на гуми, да има съответните машини, повдигателните устройства на колите да са изправни и да дават отговор на разнообразни критерии за сигурност. Предвижда се да бъдат следени след въвеждането на регистрацията. В момента се ревизират единствено тези, които са се оповестили публично.

Продават ни евтини джаджи от аварирали коли

Немалко авточасти втора ръка са истински, тъй като нерядко се смъкват от аварирали коли. Това сподели за " Монитор " инж. Коста Василев от един от огромните сервизи край София. Според него някои от тях са по-качествени от евтините различни елементи, които се оферират на пазара у нас и са импорт от Китай или от остров Тайван. По думите му при ремонт на коли доста неща могат да се подменят с елементи втора употреба, с изключение на имащите директно отношение към сигурността, като спирачната система. " Пък и частите за спирачките не са скъпи, че да се вършат сходни безотговорни взаимни отстъпки. Най-често от секъндхенда се употребяват порти, капаци, калници, джанти, резервоари за гориво, елементи по скоростните кутии. При ремонта на моторите също е възможно да се поставят сходни елементи като колянови валове, глави, картери, като преди този момент се прави инспекция дали са годни за приложимост ", изясни той.

Инженерът изясни, че причина да се избират частите втора ръка, а не нови или истински от производителите на возилата е платежоспособността на притежателите им. " Най-често това се прави за коли, които не са в гаранция ", прецизира той. " Алтернативните нови елементи са с по-ниски цени. Например стоповете за скъпи западни коли с истинската марка може да костват по няколкостотин лв. качествените нови други възможности са за към 200 лева, само че може да се намерят и от други производители и по 50. Пазарът ни е залят от сходни различни нови елементи ", изясни Василев.

По думите му търсенето на части втора ръка подтиква и съществуването на автоморгите, където се разглобяват коли. Според него по-големият проблем за плачевното положение на автопарка у нас е формалното осъществяване на годишните механически прегледи, а не потреблението на части втора ръка при ремонтите в сервизите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР