Визитки Елена Георгиева е технически директор във Financial Times. Преди

...
Коментари Харесай

FT София: Ние сме не само развоен център, но и продуктов

Визитки Елена Георгиева е механически шеф във Financial Times. Преди това, през последните 2 години, управлява екипа, разработващ платформата за данни, основан в София, като основен инженер. Тя е софтуерен експерт с фокус върху ръководството на данни и приложенията им, с богат софтуерен опит от релационни бази данни до решения за огромни размери от данни. Елена Георгиева е с 20-годишен опит в промишлеността.Филип Цветанов е основен инженер във FT Specialist, в София, България. Той е виновен за софтуерната тактика на екипа. Филип има повече от 15 години опит в създаването на софтуерни приложения за финансовия, застрахователния и енергиен браншове, с необикновен фокус върху софтуерната архитектура и построяването и воденето на високоефективни софтуерни екипи. Защо Financial Times избра София за създаване на развоен център? Как се разви българският офис на компанията от основаването му до момента?
Елена Георгиева: Financial Times взима решението за създаване на нов развоен център още през 2017 година Тогава компанията стартира да преглежда разнообразни местоположения, които биха били подобаващи за отваряне на нов офис, в това число такива в Азия, Европа и Англия. Финалното решение е взето на база информацията, предоставена от услугата за данни на FT - fDi Markets. Анализ на икономическата обстановка демонстрира, че България е получила рекорден размер задгранични вложения в софтуерния бранш през 2017-2018 година Високо оценените софтуерни планове, които са основани в София, оказват помощ на Financial Times да огледа на България като на евентуална дестинация за създаване на развоен център. В този смисъл решението за инвестицията е напълно взето въз основа на данни. В допълнение към това - страната има репутацията на постоянен механически център с много гении в инженерната сфера. Традициите за създаване на такива гении също са фактор - чисто исторически, дамите постоянно са имали добър достъп до техническо обучение, което естествено води до обстоятелството, че България е една от страните с максимален % дами, ангажирани в ИТ промишлеността. Това резонира с полезностите на нашата компания и също способства за това FT да избере България.

Офисът и екипът в София стартират да се построяват през май 2018 година Това се случва благодарение на благонадежден местен сътрудник с интервенция от вида Build-Operate-Transfer. Чрез нея се случва построяването на първата софтуерна група - FT Core, която дава отговор за главните платформи, осигуряващи цифровия бизнес на Financial Times. През лятото на 2019 година, откакто FT Core съумява да потвърди триумфа на София като R&D център, оптимизационният ръб на компанията взима решението да разшири офиса тук. Създава се още един екип - FT Specialist, който е виновен за софтуерната поддръжка и развиването на по-специализираните издания и артикули на FT, които са ориентирани към по-нишови аудитории.
Колко е огромен екипът в българската столица?
Елена Георгиева: Към момента инженерният екип в FT Core, който управлявам аз, се състои от близо 80 души, а в FT Specialist, който се управлява от Филип Цветанов, са към 30 души.
Какви са проектите ви за развиване на софийския офис?
Елена Георгиева: За момента не планираме огромно разгръщане на екипите. Всъщност Financial Times не е огромна компания - световно тя разполага с към 2300 чиновници, като включително е включен и редакторският екип. Бързият напредък не е цел за нас, макар че чакаме локалният офис да предложи нови артикули, както и нови функционалности в платформената част.

Филип Цветанов: Не чакам избухлив напредък като брой хора - през годините нашият офис в действителност постоянно се е характеризирал с един равномерен, само че резистентен растеж. По-интересното е, че отговорностите на софийския офис се трансформираха доста и се насочиха в посока развиване на нови дисциплини, артикули и решения. Един от главните стратегически стълбове, на които Financial Times базира работата си, е в действителност напълно отговорност на основания в София FT Core. От друга страна, FT Specialists са в основата на различен подобен стратегически дирек, който е обвързван с боравенето с данни и с даването на опция на нашите клиенти да имат достъп до по-широка и профилирана финансова информация. Така че растежът е по-скоро в посока насърчаване на продуктите и на отговорностите на софийския офис в световната рамка на бизнеса на FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР