ВизиткаИван Житиянов започва кариерата си на 15-годишна възраст като разработчик

...
ВизиткаИван Житиянов започва кариерата си на 15-годишна възраст като разработчик
Коментари Харесай

Бизнесът ни се развива положително въпреки предизвикателствата

Визитка Иван Житиянов стартира кариерата си на 15-годишна възраст като разработчик на програмен продукт на Java. След четири години работа в тази сфера и в две компании взема решение да последва дългогодишната си фантазия да работи в региона на мрежовата съгласуваност. В резултат стартира работа в Orbitel, водеща телекомуникационна компания в първите години след либерализацията на локалния пазар. В " Телелинк " стартира работа през 2006 година в търсене на по-разнообразни планове и клиенти. Пътят му в компанията минава през съвсем всички стъпки в кариерната стълбица. През последните 12 години управлява разнообразни сегменти и функционалности в " Телелинк ", само че неговата пристрастеност и присъединяване в техническата част на бизнеса остават. Пред 2012 година поема управлението на целия отдел " Системна интеграция ". През идващите пет години отделът бележи впечатляващ растеж, което води до отделянето му в нова компания под името " Телелинк Бизнес Сървисис " (ТБС), а Иван Житиянов е назначен за неин изпълнителен шеф. През 2019 година ТБС става група от компании, оперираща в осем страни, отпред с Житиянов. Как се разви бизнесът на вашата компания след пандемията - кои трендове му въздействат най-силно?
- Планът за възобновяване и резистентност, основан като разследване от пандемията, на практика основава по-голямо търсене от това, на което пазарът може да отговори. Това следим на пазарите, на които оперираме и които са част от Европейски Съюз - Румъния, Хърватия, България. Разбира се, разлики съществуват, само че общата наклонност е, че 20% от размерите се канализират върху цифрови начинания, които съответстват с нашия бизнес. Вярваме, че предстоят доста забавни планове в околните 4 до 6 години. Забелязва се оживление в българския корпоративен бранш. За страдание темпът е по-бавен, в сравнение с в Европа. Компаниите в частния бранш са по-предпазливи и не разпростират вложенията си, само че чакам това да се възстановява в идната година и половина. Надяваме се, че наклонността ще е по-скоро позитивна за нашия бранш макар упованията за криза или даже стагфлация.

Компаниите на Запад започнаха да се възвръщат. Част от главните ни сътрудници размразиха капиталовите си планове, свързани с IT, през 2022. Надяваме се същото да се случи и в България до идната година. Пандемията концентрира европейското финансиране в посока цифровизация. В държавната администрация и в корпоративния бранш видяхме едно запознаване с инструментите за отдалечена работа, което е добра първа стъпка за развиване. Войната в Украйна способства за по-фокусиран взор на организациите, разбиращи и ползващи цифровите технологии, върху киберсигурността.

Световната рецесия сътвори сериозен инфлационен напън, който върви в две линии - цени и периоди. Западните снабдители, с които работим, покачват цените си кумулативно с 40 - 45%. Увеличават се и периодите за доставка - в някои случаи до 350 дни. Въпреки напъните за отплата на тези промени обстановката основава компликации за бизнеса. Тенденцията на Запад е разбираема - покачва се цената на съставените елементи и на човешкия капитал, а търсенето е по-голямо от предлагането. Ситуацията е комплицирана, само че гледаме оптимистично. Строят се заводи, които ще обезпечат по-голям размер произвеждане.
Реклама
Ясно виждаме и инфлация на работната заплата, която взехме решение да адресираме със приблизително нарастване на заплатите с 13% през февруари тази година. Това е проблем за нас, защото имаме 3-, 4-, 5-годишни контракти, чиито условия са закрепени и непосредствено се отразяват на облагата ни. За разлика от бързооборотните артикули ние не можем да прехвърлим натиска надолу по веригата.

Като цяло бизнесът на компанията се развива позитивно, само че със забавени темпове на напредък заради изброените аргументи.
Какви бяха целите на вашата бизнес тактика и до каква степен те се трансформират за идната година?
- Не бих споделил, че целите са се трансформирали значително. Смея да настоявам, че непрекъснато се приспособяваме към пазара. Развиваме се в 4 насоки.

Първата е IT инфраструктура, което съставлява 93% от бизнеса ни. Залагаме на иновативност, добавена стойност и еластичност. Като проводник на новото желаеме да бъдем свързвани с професионализъм, високо качество и схващане на бизнес потребностите на клиентите ни. Това е моторът на компанията през последните 10 - 15 години.
Реклама
Често попадаме на клиенти, които към момента не са се докоснали до инструментите на дигитализацията. Това води и до втората тенденция в нашето портфолио - цифрова промяна. Помагаме на нашите клиенти да създадат първи стъпки в тази посока. Предлагаме бързо съответни решения, които да преодоляват наболели проблеми.

Третата посока за развиване на компанията е киберсигурността, изключително в резултат на войната в Украйна и зачестилите офанзиви.

В последните 6 до 8 месеца развиваме също и индустриално IoT. В огромна част от ESG ограниченията се включва софтуерен съставен елемент, който ние можем да адресираме съответно посредством индустриални IoT решения.

Най-общо казано, тактиката ни не е изменена в резултат на пандемията или протичащото се в Украйна. По-скоро виждаме ускорение на процеси, които разпростират съществуващите ни от дълго време бизнес цели. Пандемията предизвика цифровизация, а войната за жалост води до капсулиране и предотвратяване от Изтока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР