ВизиткаД-р инж. Емануела Манолова е мениджър Бизнес развитие железни силикати

...
ВизиткаД-р инж. Емануела Манолова е мениджър Бизнес развитие железни силикати
Коментари Харесай

Суровини на бъдещето в забрава и още за незатворения кръг между металургия и строителство

Визитка Д-р инж. Емануела Манолова е управител " Бизнес развиване стоманени силикати " в " Аурубис България ". Железният силикат е второстепенен артикул от промишленото произвеждане на мед, само че в това време е и суровина за доста области на строителството. Емануела Манолова работи по новаторски планове за развиването и използването му в обособени строителни материали, следвайки рекомендациите на Европейската комисия за " Зелената договорка ". Манолова е строителен инженер и лекар по строителни материали, произведения и технологии на производството им на два университета - " Артоа " във Франция и Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Емануела Манолова ще взе участие като преподавател в конференцията, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 18 октомври. Строителството гълтам огромни количества бетон и стомана, което значи и доста въглеродни излъчвания. Могат ли тогава постройките да бъдат в действителност зелени?
- Строителството в действителност е един от огромните потребители на първоначални естествени първични материали. За 2021 година в международен мащаб са създадени 4.3 милиарда тона цимент. Вече има софтуерни решения за потребление на добавъчни материали като първични материали от промишлен генезис. Железният силикат да вземем за пример, който се получава след извличането на медта и свързани метали от рудните концентрати, може да се употребява като суровина в строителството. Затварянето на този кръг металургия - строителство е с огромен капацитет, само че са нужни съответните регулаторни удобства.
Какви са най-новите материали и технологии в инженерството и къде се ползват? Българските експерти осведомени ли са с тях?
- Тенденциите в региона на строителните материали в последните няколко години са свързани с голямото развиване на строителната химия, която прекатурва даже и мощно консервативни браншове като строителния. Мостови структури, направени и подготвени за полагане в границите на часове, бетони с здравина, сравнима с тази на стоманата, вложение на СО2 за сгъстяване на бетон, са единствено дребна част от чудесата, които се случват. По отношение на технологиите на планиране BIM (Building Information Model) и LEAN системите за оптимизация на работния развой - всички те набират все по-голяма известност. Има експерти и компании в България, които наблюдават и употребяват нови технологии.
Зелените артикули нормално идват и с по-висока цена. Това не лимитира ли интереса към тях и по кое време очаквате те да бъдат по-широкодостъпни?
- Зелената съставния елемент в продуктите не е обвързвана с по-висока цена. Възможности има, тук е и ролята на страната да насърчи потреблението на различни материали. Ако административно се облекчат процедурите, това би отключило процеса по веригата производители - снабдители на добавъчни първични материали - крайни ползватели.
Реклама Какво е мястото на медта в модерните решения за строителството?
- Медта играе основна роля за решенията в класическото строителство - да вземем най-простия образец при построяването на електрическите съоръжения на здания и уреди. Съвременните интелигентни решения в сектора, да вземем за пример smart системите за ръководство, изискват все по-големи количества метали, където медта е водеща. На процедура безкрайният цикъл на преработване на медта без загуба на качеството й отрежда голямо преимущество и я прави устойчива от позиция на екология и технологии. Отбелязвам още веднъж, че стоманеният силикат, който се получава след извличането на мед от концентратите, е с огромен и към момента незадоволително осъществен капацитет като суровина за строителството.
" Аурубис България " построи най-големия слънчев парк за лични потребности в страната, само че той въпреки всичко покрива дребна част от потребностите на компанията. Планирате ли да го разширявате и какви са решенията ви за справяне с растящите енергийни цени?
- Темата тук е дали индустриални компании с различен предмет на активност би трябвало да влагат сериозен запас в лични огромни възобновими мощности, които не могат да обезпечават базов товар непрестанно. Пред нас този въпрос в никакъв случай не е стоял. Имаме ясни цели в средносрочен и дълготраен небосвод - до 2030 година да произвеждаме 20% от нужната ни сила от лични ВЕИ, а до 2050 година - 50%. Вече работим по два нови фотоволтаични парка - " Аурубис-2 и -3 ", с обща конфигурирана мощ 14MW. Успоредно с това работим по планове за в допълнение оползотворяване на отпадната топлота и за въвеждане на енергоефективни елементи от ново потомство в производството.
Свързани публикации " Аурубис " регистрира мощен край на годината 10 февруари 2022, 16:39 Най-голямата компания в България - " Аурубис ", е с лек спад на облагата за година 7 декември 2021, 06:03 Вижте още публикации Компании Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство Новите стандарти за по-отговорен и по-устойчив бизнес последователно ще стават наложителни за множеството компании, като с ЕСГ практиките ще бъдат обвързани и опциите за финансиране. Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР