ВИзборния кодекс през 2023 г. в изборите за общински съветници

...
ВИзборния кодекс през 2023 г. в изборите за общински съветници
Коментари Харесай

Ето кои български граждани имат право да гласуват в изборите

ВИзборния кодекс през 2023 година в изборите за общински съветници и за кметове имат право да гласоподават българските жители, които дават отговор на следните условия:

Могат да гласоподават жители, които са навършили 18 години към изборния ден в това число.

Не са сложени под забраняване.(Не постоянно пълнолетните лица са дееспособни и не постоянно могат да управляват постъпките си зряло и пълноценно. Ограничаването или отнемането на правоспособност на обещано лице може да се постанови посредством слагането им под забраняване.)

Не изтърпяват наказване отнемане от независимост.

Граждани, които имат адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната към изборния ден , като най-малко единият от адресите е на територията на съответната община, а в избори за кмет на кметство – на територията на кметството.

За да гласоподават в избори за общински съветници и кметове на общини, българските жители би трябвало да имат и непрекъснат, и сегашен адрес на територията на общината, в която ще гласуват; непрекъснат адрес на територията на общината, в която ще гласоподават, и сегашен адрес на територията на друга община в Република България.

Шест месеца преди изборния ден, жителите би трябвало да имат настоящ адрес на територията на общината, в която ще гласоподават, и непрекъснат адрес на територията на друга община в Република България. В този случай, с цел да бъде позволен да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да е изискал до 14 дни преди изборния ден пред съответната общинска администрация по сегашен адрес регистриране в изборния лист по сегашен адрес.

В избори за кметове на кметства, Българските жители би трябвало да имат и непрекъснат, и сегашен адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават или непрекъснат адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават, и сегашен адрес на територията на друго обитаемо място в Република България.

Шест месеца преди изборния ден, гражданите  трябва да имат сегашен адрес на територията на кметството, в което ще гласоподават, и непрекъснат адрес на територията на друго обитаемо място в Република България. В този случай, с цел да бъде позволен да гласоподава, гласоподавателят би трябвало да е изискал до 14 дни преди изборния ден пред администрацията на съответното кметство по сегашен адрес регистриране в изборния лист по сегашен адрес.

Това оказва се от информация, оповестена в формалната интернет страница на Централната изборна комисия (ЦИК).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР