Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай обяви в 20.30 ч (19.30

...
Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай обяви в 20.30 ч (19.30
Коментари Харесай

Жена камикадзе се е взривила в Истанбул, очевидци: Хора летя...

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай разгласи в 20.30 ч (19.30 ч. българско време), че досега има 6 убити и 81 ранени след детонацията, която е провокирана от жена камикадзе. 

 DHA

След кървавата детонация през днешния ден започнаха да идват първите изказвания на очевидци.

 DHA

До в този момент българското консулство в Истанбул няма публична информация за потърпевши български жители при кървавия акт в турския мегаполис през днешния ден.

" Бях на 50-55 метра и внезапно се чу звук от детонация. Видях трима или четирима души на земята ", сподели 57-годишният очевидец Джемал Денизчи пред Агенция Франс прес.

" Хората тичаха в суматоха. Шумът беше голям. Имаше черен пушек ", добави той.

 DHA

Израелка, която е била с двете си дъщери, съобщи хред ежедневника " Таймс оф Израел ", че е била пред известен туристически ресторант и е станала очевидец на детонацията.

„ Беше ужасна детонация. Невъзможно е да се опише какво се случва там “, съобщи дамата.

 DHA

Друг израелски екскурзиант който е бил на към 150 метра от мястото на гърмежа съобщи. „ Гърбът ме боли от удара, който ме отблъсна от мястото ви. Усетих мощен удар и всичко беше пушек. Хората бяха на земята “, показа Ави Бен Ишай.

 DHA

Бени Лам, някогашен израелски футболен треньор и състезател, заяви за медиите, че също е бил в региона. „ Днес пристигнахме в Истанбул и отидохме в ресторант. Седяхме там един час. Малко откакто излязохме от него, чухме гръм на 30-40 метра от нас. Ако бяхме останали в ресторанта, щяхме да сме измежду ранените “, добави той.

„ Видяхме хора да летят във въздуха “, възкликна уплашено Лам за " Таймс оф Израел ".

 DHA

Експлозия на най-популярната пешеходна артерииля в Истанбул умъртви минимум шестима души и рани десетки в неделя, оповестиха управляващите в Турция.

 

Причината за гърмежа на бул. Истиклял към момента не е ясна. 

 DHA

Тази вечер президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в послание пред медиите разгласи, че това е " подло нахлуване ", " Може да е неправилно, в случай че кажем сигурно, че това е гнет, само че съгласно първите признаци... там мирише на гнет ". 

 DHA

Ердоган заяви, че по последни данни получени от губернатора Йерликая, след детонацията, избухнала през днешния ден към 16:20 ч. локално време (15:20 българско време), 4 души са починали на мястото на детонацията, а други двама са умряли в болничното заведение. Ранените са отведени навреме в близки лечебни заведения, като двама са в сериозно положение.

На петима прокурори е назначено да проверяват детонацията, заяви държавната Анадолска осведомителна организация.

 DHA

Екипи на полицията отделиха неотложно региона, като са подхванати невиждани ограничения за сигурност в целия квартал, където стана детонацията. 

 DHA

На мястото на гърмежа полицията е сложила охраняем кордон, с цел да предотврати достъпа до разрушената зона от боязън от втора детонация. Истиклял в историческия квартал Бейоглу е една от най-известните търговски артерии на Истанбул, напълно пешеходна 1,4 километрова улица. Тя е пресечена от старинна трамвайна линия, посипан с магазини и заведения за хранене, които се посещават от хиляди жители и туристи през уикенда.

 DHA

Потребителите на обществените медии споделиха, че магазините и цялата комерсиална улица е опразнена и затворена.

 DHA

Турският медиен контролен орган наложи краткотрайна възбрана за отразяване на вести от детонацията - ход, който не разрешава на телевизионните оператори да демонстрират видеоклипове от момента на детонацията или последствията от нея. Върховният съвет на радиото и малкия екран е налагал сходни забрани в предишното след съществени офанзиви и повреди.

 DHA

Турция беше наранена от поредност от смъртоносни бомбени атентати сред 2015 и 2017 година от джихадистката формация " Ислямска страна " и неразрешените кюрдски групи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР