Вицепрезидентът Илияна Йотова пристигна на двудневна визита в Битоля.Пред bTV

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова пристигна на двудневна визита в Битоля.Пред bTV
Коментари Харесай

Йотова от Битоля: Мястото на РСМ е в ЕС, всички проблеми, ако ги има, ще бъдат решени


Вицепрезидентът Илияна Йотова дойде на двудневна аудиенция в Битоля.

Пред bTV Йотова разяснява новия закон в Северна Македония, който дава период от 3 месеца на българските културни клубове да сменят имената си, в случай че те са считани за ''противоречиви'' от Скопие.

„ Това, което ни интересува, несъмнено, ще се ревизира във времето напред по какъв начин ще работи този закон, по какъв начин ще бъде развиван отсега нататък. Ние започнахме дружно един доста сложен развой – присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз – там, където аз съм твърдяла, че постоянно е мястото на вашата страна. И считам, че доста от нашите проблеми, в случай че към момента има такива, ще бъдат позволени единствено когато един ден ние всички дружно сме част от огромното европейско семейство “, съобщи Илияна Йотова.

Оттук нататък Договорът за добросъседство към този момент не е единствено контракт сред две страни, а е част от европейското законодателство и с изключение на България, европейските институции и останалите страни-членки на съюза доста прецизно ще наблюдават за неговото осъществяване, добави Йотова.

Вицепрезидентът идва в Битоля на 4 ноември, деня на освобождението на града, само че без да е част от формалните посетители.

Тази вечер е планувано Илияна Йотова да посети план " Българските ловни обичаи от времето на цар Самуил до наши дни " в реконструирания туристически обект ловна къща в ресенското село Евла и мемориал край селото, останал от Втората международна война.

Утре тя ще посети българското консулство, а по-късно и военното гробище в село Цапари.

„ Посещението ми е обвързвано с огромната Архангелова Задушница. От 1924 година в България това е ден, в който почитаме паметта на всички български войни, починали за отечеството, молим се за душите им и призоваваме за разсъдък в никакъв случай повече да няма войни. Затова дружно с българската делегация ще отида на следващия ден на първото прието и от двете страни българско военно гробище в село Цапари ”, сподели Йотова довечера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР