Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и

...
Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и
Коментари Харесай

Сандов разпореди мерки заради очакваните порои и бури в страната

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите  Борислав Сандов  нареди основаване на организация поради метеорологичната прогноза за очаквани значителни превалявания. Министърът издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, смяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи, оповестяват от министерството.

През идващото денонощие, под въздействие на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон, се чака да се създаде интензивна валежна конюнктура. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата превалявания ще доближат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - към 80-100 mm. Подробна метеорологична прогноза е оповестена на уеб страницата на министерството на екологията, както и на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е огромен, пишат още от МОСВ.

 
 Карта на Национален институт по метеорология и хидрология за 10.06.22   Министерство на околната среда и водите
 

От министерството предлагат на гражданите да вземат поради прогнозите на синоптиците за възможни рискови феномени, които биха могли да настъпят в петък и през идващите два почивни дни.

По данни на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през идващото денонощие има възможност от гръмотевични стихии, обилни превалявания и местни градушки. От Национален институт по метеорология и хидрология за на следващия ден (10 юни) е обявен червен код за превалявания в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково.

Жълт е кодът за превалявания във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.  

От пожарната също са предприели превантивни действия заради идните метеорологични промени. Разпоредено е прецизно следене на ситуацията и повишение при нужда на готовността при пораждане на изключителни обстановки или за въвеждане на проектите за дейности при наводняване.

По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова се прави непрекъснато наблюдението на нивата на реките и общинските язовири, разчистване на дъждоприемните шахти и оттоци, оповестиха от Столичната община.

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР