Скорошно съобщение за космическото време беше издадено от Националната администрация

...
Скорошно съобщение за космическото време беше издадено от Националната администрация
Коментари Харесай

Полярни сияния, въздействия върху захранването и сателити: До часове силна магнитна буря връхлита Земята

Скорошно известие за галактическото време беше издадено от Националната администрация за океаните и атмосферата ( NOAA ), предупреждавайки за забележителна геомагнитна стихия, която се чака да засегне Земята.

Предупреждението, което бе годно от 1640 UTC до 2100 UTC на 2 май 2024 година, демонстрира, че се чака геомагнитен K-индекс от 7 или по-голям.

Тази геомагнитна стихия е класифицирана като G3 или по-голямо събитие по скалата за галактическо време на NOAA. Има капацитет да аргументи необятно публикувани резултати, изключително в региони към полюса на 50 градуса геомагнитна широчина.
Енергийни системи и индуцирани токове
Едно от главните опасения по време на геомагнитна стихия от подобен мащаб е въздействието върху енергийните системи. Възможно е да зародят нередности в напрежението в енергийните системи и на някои защитни устройства могат да се задействат подправени аларми. Компаниите за комунални услуги би трябвало да бъдат готови за евентуални разстройства и да вземат нужните защитни ограничения.
Проблеми с галактически кораби и спътници
Космическите кораби в орбита към Земята също могат да изпитат провокации по време на това геомагнитно събитие. Сателитите в ниска околоземна орбита може да срещнат нараснало противодействие, което може да повлияе на тяхната ориентировка и траектория.

Освен това повърхностите на галактическия транспортен съд може да се заредят, което може да попречи на вярното им действие.
Смущения в навигацията и GPS
Навигационните системи, изключително тези, които разчитат на GPS, могат да се сблъскат с периодически проблеми по време на геомагнитната стихия. Потребителите на GPS технологията може да изпитат неточности при загуба на заключване и увеличение на обсега. Важно е да сте наясно с тези евентуални проблеми и да разполагате с различни способи за навигация, в случай че е належащо.
Прекъсвания на радиокомуникациите
Високочестотната (HF) радиокомуникация също може да бъде наранена от геомагнитната стихия. HF радиосигналите могат да станат прекъсващи по време на такива събития. Това може да повлияе на връзката на дълги дистанции, в това число авиационни, морски и радиолюбителски интервенции.
Видимост на Aurora
Един от най-зашеметяващите образно резултати на мощна геомагнитна стихия е увеличената видимост на полярните сияния. По време на това събитие полярните сияния могат да бъдат забележими на доста по-ниски географски ширини от нормално.

С разгръщането на геомагнитната стихия е извънредно значимо хората и организациите да вземат подобаващи защитни ограничения и да бъдат в течение за всяко по-нататъшно развиване. Като сме готови и осведомени, можем да сведем до най-малко евентуалните разстройства, породени от това мощно галактическо метеорологично събитие.

На 2 май 2024 година в 1412 UTC беше следен неочакван геомагнитен подтик от станцията HAD с отклоняване от 29 nT. Очаквано предизвестие за неочакван геомагнитен подтик (SI) се издава, когато се следи разтърсване в данните за слънчевия вятър нагоре по течението на място.

Въз основа на скоростта след удара, синоптиците за галактическото време генерират сигнален интервал, показващ по кое време се чака това разстройване на Земята.

Продуктът Geomagnetic Sudden Impulse Summary се издава, когато ударът фактически се следи на Земята, както е посочено от отговора на наземните магнитни обсерватории. Тези артикули са потребни с това, че могат да потвърдят действителното идване на предстоящото изхвърляне на коронална маса (CME).
G2 събитие с K-индекс 6 до момента
Това събитие провокира предизвестие от Центъра за прогнозиране на галактическото време ( SWPC ) на Националната администрация за океаните и атмосферата ( NOAA ), което демонстрира, че се чака геомагнитен K-индекс от 6 да се появи сред 1450 UTC и 2100 UTC на същия ден.

Според SWPC тази геомагнитна стихия е класифицирана като събитие G2 по скалата на галактическото време на NOAA, което се смята за умерено равнище на тежест. Потенциалните въздействия на тази стихия се чака да се усетят най-вече в региони към полюса от 55 градуса геомагнитна широчина.

За повече информация по отношение на скалите за галактическо време на NOAA и техните евентуални въздействия, апелирам, посетете www.swpc.noaa.gov/noaa-scales-explanation.
Аларми за съмнения в електрическата мрежа и напрежение
Едно от главните опасения по време на геомагнитна стихия от подобен мащаб е капацитетът за съмнения в електропреносната мрежа. Енергийните системи с огромна географска широчина може да получат аларми за напрежение, което може да докара до спиране на електрическото обслужване.

Комуналните компании в засегнатите региони се поучават да следят от близко системите си и да вземат нужните защитни ограничения, с цел да сведат до най-малко всевъзможни евентуални вреди или спирания.
Сателитни неравности и нараснало противодействие
Космическите кораби в орбита към Земята също могат да бъдат наранени от геомагнитната стихия. Възможно е да зародят нередности в сателитната ориентировка, което може краткотрайно да наруши информационните и навигационните услуги.

Освен това спътниците с ниска околоземна орбита може да изпитват нараснало противодействие заради нарасналата интензивност в магнитното поле на Земята, което може да ги накара да забавят и да изискват корекции на техните орбити.
Заглъхване при високочестотно радиоразпространение
Друго евентуално влияние на геомагнитната стихия е затихването на високочестотното (HF) радиоразпространение на по-високи географски ширини.

Това може да повлияе на връзката на дълги дистанции, изключително в региони покрай полюсите. Потребителите на HF радиоуслуги би трябвало да са готови за вероятни разстройства и да разполагат с различни способи за връзка, в случай че е належащо.
Видимостта на Aurora се уголемява
По-положително, геомагнитната стихия може също да донесе красивото полярно зарево или северното зарево на по-широк кръг от места от нормално. SWPC предвижда, че полярното зарево може да бъде очевидно на юг до Ню Йорк, Уисконсин и Вашингтон по време на това събитие.

Наблюдателите на небето в тези региони се предизвикват да погледнат към северния небосвод за опция да зърнат този замайващ естествен феномен, написа Meteo Balkans.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР