Не може да се говори за нашествие на гъсениците на

...
Не може да се говори за нашествие на гъсениците на
Коментари Харесай

Боровата процесионка не причинява смърт, а рядко - алергии, няма нашествие от нея

Не може да се приказва за настъпление на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка. Това сподели за Българска телеграфна агенция доцент Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН) по отношение на медийни изявления за зачестили срещи с този тип гъсеници и последвали алергични реакции.

Гнездата на тази космата гъсеница са ситуирани по върховете на боровите дървета, изясни той и добави, че елементарно се виждат, тъй като наподобяват на " къдели захарен памук ". В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една върволица, като всяка последваща се залепва с главата за задната част на предната. Така в действителност се образува доста дълга нишка, описа ентомологът. И в случай че първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея, описа доцент Лангуров.

Тези гъсеници са в региони, където има борове. Аз персонално в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, сподели ентомологът. Може да се виждат тук-там, където има бор, подсети той. И посъветва хората да заобикалят допир с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, в случай че пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, сподели ентомологът.

Когато тръгнат да маршируват, човек просто не би трябвало да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, да вземем за пример, могат да се откъснат елементи от косматото тяло и в случай че човек ги вдиша, е допустимо да има по-сериозна алергична реакция. Не приказваме за гибел и тежки болести, изясни още доцент Лангуров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР