Странно нещо се появи в небето над Западна България и

...
Странно нещо се появи в небето над Западна България и
Коментари Харесай

Странно нещо се появи в небето над Западна България и подплаши хората, но има обяснение

Странно нещо се появи в небето над Западна България и подплаши хората.

Това е безусловно верен кръг, който огражда слънцето. Явлението се назовава Хало и е извънредно рядко. То съставлява хубав лъчезарен кръг към луната или към слънцето.

Ореолът е доста необичаен и изискванията би трябвало да са доста подобаващи, с цел да бъде забележим.

Това рядко събитие можеше да се види по обяд в Западна България Всъщност явлението се дължи на играта на светлината и облаците.

Обикновено се образува, когато ледени кристали, наречени „ диамантен прахуляк “, плават във въздуха.

Хало (на гръцки: ἅλως, още именуван аура, нимб, ореол) е оптичен феномен, основан от ледени кристали, наречени диамантен прахуляк, и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много постоянно се образува към слънцето или луната, само че в действителност може да бъде на всички места по небето.

Това се случва в горните пластове в атмосферата, на към 3-6 благи (5 000-10 000 км.) над Земята.
Лунните ореоли се появяват, когато по небето има високи облаци. Облаците са цялостни с доста ледени кристали, всеки от който е завършен като дребен шестоъгълник. Подобно на милион дребни фарове, всеки кристал пречупва светлината през всеки различен. Светлината се пречупва под ъгъл 22 – градуса, което е радиусът на Лунния ореол (или Слънчевия)

Ледените кристали постоянно имат шестоъгълна форма, което значи, че всяка светлина, преминаваща през тях, постоянно ще се пречупва под еднакъв ъгъл 22 – градуса.

Когато се вижда дъга Halo, това е тъй като светлината се разделя на обособени цветове. Тъй като голям брой кристали се пречупват под разнообразни ъгли заради тяхното състояние в небето, се вижда цветовете да се разделят като дъга.

Преди да се появи метеорологията, тези феномени са употребявани за прогнозиране на времето

*Източник: MeteoBalkans
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР