Вицепремиерът Мария Габриел ще ръководи Националния съвет за превенция и

...
Вицепремиерът Мария Габриел ще ръководи Националния съвет за превенция и
Коментари Харесай

Нов главсек на МВР и още решения на „Денков“

Вицепремиерът Мария Габриел ще управлява Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение

Вицепремиерът Мария Габриел ще бъде първият ръководител на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, реши държавното управление през днешния ден. Законът за отбрана от домашното принуждение бе измежду целите на 49-то Народно заседание и бе признат още на първата му сесия.

Националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение ще бъде профилиран, непрекъснато настоящ, групов и съвещателен орган към Министерския съвет за реализиране на държавната политика за противопоставяне на домашното принуждение. Той ще координира, следи и прави оценка политиките и ограниченията, предприемани от ангажираните институции.

С цел наблягане на обществения ангажимент на страната към проблемите с домашното принуждение и за гарантиране на ефикасното взаимоотношение сред способените органи е планувано Националният съвет да бъде управителен от заместител министър-председател.

Вицепремиерът Мария Габриел поема националната съгласуваност по световната самодейност „ Партньорство за намерено ръководство “

С решение на Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел бе избрана за координатор за присъединяване на Република България в световната самодейност „ Партньорство за намерено ръководство “ и за ръководител на Съвета за съгласуваност на България в самодейността.

„ Партньорството за намерено ръководство “ е многостранна самодейност с присъединяване на 76 страни, която има за цел обезпечаване на съответни задължения от страна на държавните управления за поощряване на прозрачността, овластяване на жителите, битка с корупцията и потребление на новите технологии за подсилване на ръководството.

Страната ни към този момент 10 години е деен участник в самодейността. В ход е осъществяването на Четвъртия народен проект за деяние (2022-2024), направен и реализиран взаимно от представители на държавни институции и цивилен организации. Планът включва 14 ограничения в тематичните области бистрота и достъп до информация, честно ръководство и битка с корупцията, отворени данни, гражданско присъединяване.

Като конгрес за реализация в най-висока степен на гражданското присъединяване, Съветът за съгласуваност подкрепя процесите по взаимното обмисляне и осъществяване на решения от администрацията и неправителствените организации, работи като механизъм за наблюдаване и надзор на осъществяването на ограниченията на проекта – както от заинтригуваните страни, по този начин и от необятната общност.

Повече информация за българското присъединяване в самодейността е налична на Портала за публични съвещания https://strategy.bg/Articles/List.aspx?lang=bg-BG.

Вицепремиерът Мария Габриел е избрана за ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси

Министерският съвет одобри Решение и дефинира Мария Габриел, заместител министър-председател и министър на външните работи, за ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Съгласно Правилника за устройството и активността на Съвета, той се управлява от вицепремиер.

Националният съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси е координиращ и съвещателен орган, който подкрепя Министерския съвет в създаването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси, на основата на съдействие сред държавните органи и сдруженията на български жители, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в региона на междуетническите връзки и отбраната правата на индивида.

Правителството предлага основен комисар Живко Коцев да бъде назначен за основен секретар на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Решение за предложение до президента на Република България за издаване на Указ за преустановяване на пълномощията на основния секретар на Министерството на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров и за освобождението му от служба.

Министерският съвет одобри също по този начин решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет за назначение на основен комисар Живко Коцев за основен секретар на Министерството на вътрешните работи. Живко Коцев изцяло дава отговор на условията на член 36, алинея 5 от Закона за Министерство на вътрешните работи за заемане на длъжността.

Приета е Националната статистическа стратегия за 2023 година

Министерски съвет одобри Отчет за осъществяването на Националната статистическа стратегия и за активността на Националния статистически институт през 2022 година и план на Националната статистическа стратегия за 2023 година. Основните тематики в доклада на Национален статистически институт са:
Провеждане на партньорска инспекция в границите на Европейската статистическа система 2021 – 2023 година (трети кръг партньорски проверки); Координация на дейностите на Работната група по продан на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо съдействие. Обявяването на резултатите от 18-ото броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година.
Акцент в признатия доклад е подложен върху нови проучвания, методологии и данни, оповестени за първи път като „ Изследване на насилието, учредено на пол “, спомагателния модул за общественото включване и изискванията на живот към наблюдението на домакинските бюджети, потреблението на административни регистри за приемане на данни за детските градини и учебните заведения и за показатели на цени на жилищата и индикатори за продажби на жилища.

През годината за първи път са предоставени данни на Евростат за Е-търговията в предприятията по стандарт SDMX и метаданни за качеството на проучването по стандарт SIMS.

През 2022 година Националният статистически институт сполучливо организира 273 статистически проучвания, а органите на статистиката – 55.

Националната статистическа стратегия за 2023 година включва проект за осъществяване на статистическите проучвания от Националния статистически институт и органите на статистиката. Включените нови проучвания и действия в националната стратегия за 2023 година са свързани с потребностите на потребителите и с целите заложени в Годишната европейска статистическа стратегия за 2023 година Нови проучвания и европейски планове на Национален статистически институт през 2023 година са:

–         Ревизиране на данните за популацията към 31.12 и прогнози за населението;

–         Наблюдение на структурата на заплатите 2022;

–         Профилиране на многонационални групи предприятия с национално значение;

–         Координация и докладване на статистически данни за оценяване на напредъка по Целите за стабилно развиване 2030 на ООН;

–         Интегрирана статистика на земеделските стопанства през 2023 година (IFS2023).

–         Подобряване на хармонизирания показател на потребителските цени;

–         Програма за европейски съпоставения 2023 г.;

–         Глобалните вериги стойности и многонационалните предприятия в бизнес статистиката;

–         Подобряване и развиване на статистиката на тематика демография, миграция и броене на популацията и жилищата;

–         Провеждане на Европейска олимпиада по статистика за възпитаници 2022/2023 година в България и интернационален конкурс за статистически афиш.

През актуалната година ще завърши обработката на данни от „ Изследване на бюджета на времето “, включено в програмата на Преброяване 2021. То ще даде доста значима информация за разпределението на времето и метода на живот на българите.

Средствата за осъществяване на Националната статистическа стратегия през 2023 година се разпределят по бюджетите на Национален статистически институт и органите на статистиката, които ще правят плануваните действия.

Приети са промени в механизма за съгласуваност и наблюдаване на структурни промени в границите на Европейския учебен срок

Министерският съвет (МС) одобри промени в свое Решение № 667/2021 година за установяване на механизъм за съгласуваност и наблюдаване на структурни промени в границите на Европейския учебен срок.

Измененията отразяват признатите измененията в Устройствения устав на Министерството на финансите (ДВ, бр. 63/25.07.2023 г.)., свързани с новото название на дирекция „ Европейски въпроси и стопански разбори “, която става „ Европейски въпроси и политики “, както и с прекосяването на дирекция „ Централно координационно звено “ от Министерски съвет в МФ.

Одобрен е отчет с нови и обновени ограничения в Националната стратегия за промени на Република България за 2023 година

Министерският съвет одобри отчет и отчетна таблица към Националната стратегия за промени (НПР) за тази година. Документите съдържат ограничения в отговор на Препоръката на Съвета на Европейския съюз от 24.05.2023 година, която съдържа три характерни рекомендации за България.

Ангажиментите в НПР са допълнени с девет нови и една обновена мярка в областите данъчна политика, поддръжка за уязвимите семейства, дигитален и екологичен преход.

Чрез една от тези ограничения е планувано уязвими фамилии да бъдат обезщетени за високото равнище на инфлация, в резултат на растежа в цените на петрола, газа и електричеството в следствие от военната експанзия на Русия в Украйна, с цел да могат да се оправят с нарасналите разноски за ползване на сила.

С осъществяване на ограничения, свързани с подготовка и кариерно развиване на заети лица, ще се обезпечат благоприятни условия за образования за придобиване на цифрови умения.

Предвидено е създаване на обучителен център като детайл от националната система за киберсигурност и възстановяване на потенциала за реагиране при произшествия с компютърната сигурност.

Поет е ангажимент да се обезпечи поддръжка посредством Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 за създаване на национална мрежа от Европейски цифрови иновационни хъбове и развиване на потенциала на определените национални цифрови и иновационни хъбове за даване на услуги в региона на цифровите и зелените технологии за дребни и междинни предприятия и за обществени организации за техните неикономически действия.

С мярката „ Нови умения “ по Програмата „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 е планувана поддръжка за предприятията за изкопаеми горива, посредством която да се посрещнат динамичните промени в производствата и да се осъвременят знанията и уменията на заетите лица, включително тези в риск от загуба на работа, заради преструктуриране, закриване на неекологични действия и други

Приведената в сходство отчетна таблица е основа за следене и докладване осъществяването на новите и обновени ограничения в отговор на отправените към страната ни характерни рекомендации.

Отчетът за напредъка в осъществяването на обособените характерни рекомендации ще бъде показан на Европейската комисия през април 2024 година със идната актуализация на Националната стратегия за промени и на Конвергентната стратегия на България (2024 – 2027 г.).

УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ – гр. Плевен е избрана за университетска болница

Министерският съвет одобри решение за установяване на „ УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ “ ЕАД, гр. Плевен за университетска болница.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетските лечебни заведения са многопрофилни или профилирани и в тях се реализират действия по направленията: клинично образование на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично образование на студенти по специалности от професионално направление „ Здравни грижи “; следдипломно образование на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, експерти по здравни грижи.

Министерският съвет по предложение на министъра на опазването на здравето дефинира кои лечебни заведения или техни клиники/отделения получават правата на академични болници/клиники или отделения за периода на одобрението/акредитационната оценка. Предложението на министъра на опазването на здравето се прави въз основа на стимулирано искане от съответния ректор на висшето учебно заведение, в съгласие с ръководителя на лечебното заведение.

УМБАЛ „ Света Марина “ –  Плевен “ е избрана за университетска болница

Министерският съвет одобри решение за установяване „ УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „ СВЕТА МАРИНА “ – ПЛЕВЕН “ ООД за университетска болница.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетските лечебни заведения са многопрофилни или профилирани, като в тях се реализират действия по направленията: клинично образование на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично образование на студенти по специалности от професионално направление „ Здравни грижи “; следдипломно образование на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, експерти по здравни грижи.

Министерският съвет по предложение на министъра на опазването на здравето дефинира кои лечебни заведения или техни клиники/отделения получават правата на академични болници/клиники или отделения за периода на одобрението/ акредитационната оценка. Предложението на министъра на опазването на здравето се прави въз основа на стимулирано искане от съответния ректор на висшето учебно заведение, в съгласие с ръководителя на лечебното заведение.

Одобрена е помощ на претендентите по програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна

Министерският съвет одобри решение за одобрение на помощ на претендентите по Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, призната с РМС № 317 от 2022 година, променена и допълнена с РМС № 535, 665, 856, 909, 963 и 1038 от 2022 година и РМС № 141,212,323,400 и 454 от 2023 година

Плащанията са верифицирани за интервала от 01.06.2022 година до 15.11.2022 година за 43 утвърдени заявки и интервала от 01.04.2023 година до 30.06.2023 година за 167 утвърдени заявки на заинтригуваните лица.

С приемането на сегашния план на акт заплащанията за двата интервала към утвърдените за финансиране претенденти са в общ размер на 8 187 140,90 лева с Данък добавена стойност, според приложения Списък № 19, неразделна част от плана на Решение.

След осъществяване на спомагателни инспекции по предоставените от ДАБ и от Групово дело „ Гранична полиция “ настоящи данни са открити лица с краткотрайна протекция, които са напускали рамките на страната през времето на прилагане на Програмата. Извършени са и корекции във връзка със забавени от обектите регистрации в ЕСТИ и следващи регистрации в други обекти и подадените заявления за изхранване от законните представители на лицата, извършващи активност в обектите посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация,,Национална сигурност

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация,,Национална сигурност “ за 2023 година

По бюджета на Държавна организация „ Национална сигурност “ за 2023 година са утвърдени спомагателни разноски за личен състав в размер на 5 700 000 лева за увеличение на възнагражденията на личния състав в Държавна организация „ Национална сигурност “, считано от 1 август 2023 година Одобрени са и разноски за увеличение на разноските за прехрана на Държавна организация „ Национална сигурност “ в размер на 1 500 000 лева

Средствата се за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 9.2 и 9.3 от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2023 година в област „ Вътрешен ред и сигурност “.

Осигуряват се средства за физическо образование и спорт в учебните заведения по изкуствата и по културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение а спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2023 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи в държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата.

С член 1 от Постановлението се утвърждават спомагателни разноски за 2023 година от централния бюджет, в размер на 45 252 лева за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи от държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата към Министерството на културата по реда на Постановление на Министерски съвет № 46 от 2020 година

Сумата се обезпечава за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за 2023 година

Одобрени са близо 63 млн. лв. за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствия от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 63 053 544 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на непредвидени разноски за осъществяване на избавителни и аварийно-възстановителни работи, превъзмогване на последствията от бедствия.

Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет одобри разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2023 година за сметка на плануваните разноски в член 1, алинея 5, т. 4.3 и т. 4.4 в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

С признатия акт се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 37 577 500 лв., нужни за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника и за ремонт и създаване на инфраструктура, както и за придобиване на муниции и горива за бойна подготовка.

Изплатените средства за обучение и просвета към този момент са разчетени в бюджета за 2023 година

Изплатените средства за финансиране на политики в региона на образованието и науката към този момент са разчетени в бюджета за 2023г. Общата сума, преведена предплатено на съответните институции преди приемането му, е 124 493 613 лева

Подкрепата е за създаване, продължение и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения, обезпечаване на учебници и образователни пособия, погашение на компенсации на личния състав и за финансиране на действия по Национална стратегия „ България -образователни направления “.

Средства са отделени също и за ремонт на студентски общежития, както и за действия по Стратегията за развиване на научните проучвания.

До приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година даването на средствата на просветителните институции стана с предходни решения на Министерския съвет. Със настоящето си разпореждане държавното управление го отразява и в централния бюджет.

Община Стара Загора ще ръководи археологически недвижими културни полезности за период от 10 години

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологически недвижими културни полезности – обществена държавна благосъстоятелност, на община Стара Загора за период от 10 години.

Недвижимите културни полезности са:
Античен комплекс при Западната врата на крепостта Августа Траяна, намиращ се в област Стара Загора, община Стара Загора, гр. Стара Загора, кв. Възраждане, заемащ повърхност от 6852 кв. м. Античен комплекс в южната част на Августа Траяна (Археологически обект „ Централен площад “), намиращ се в област Стара Загора, община Стара Загора, гр. Стара Загора, с повърхност от 12 657 кв. м. Останки от антична постройка с мозаичен под и защитно монолитно покритие и метод за гости, в гр. Стара Загора, бул.,,Митрополит Методи Кусев “ № 34, с повърхност от 120 кв. м.,,Неолитни жилища “ в източната част на селищна могила „ Окръжна болница “, със застроена повърхност 363 кв. м, включваща експозиционна зала и сервизни пространства.
Дейностите, свързани с запазване на културните полезности и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически – Стара Загора.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството разгласи три парцела за обществена държавна благосъстоятелност и ги дава за безплатно ръководство на Националната спортна академия „ Васил Левски “. Имотите се намират в местността „ Акротирия “ на гр. Несебър и съставляват независими обекти в съществуваща постройка. В предоставените пространства спортната академия ще може да организира занятия, курсове и стратегии със студенти, работа с деца в неравностойно състояние, образования на деца и възпитаници в разнообразни типове водни спортове, водно избавяне и други

Министерският съвет афишира парцел на Българската организация по сигурност на храните, който до момента е със статут на частна държавна благосъстоятелност, за имот-публична държавна благосъстоятелност. Той се намира в Ботевград и служи за реализиране служебните отговорности на чиновници на Областна дирекция по сигурност на храните – София област.

С решение на Министерския съвет парцел в гр. Кюстендил трансформира статута си от частна държавна благосъстоятелност на обществена държавна благосъстоятелност.  Поземленият парцел, който е с предоставени права за ръководство на Висшия правосъден съвет, е с повърхност от 1831 кв. м. и в него са намира четириетажна постройка. Той обезпечава зона за сигурност и обезпечава активността на магистрати и чиновници, както и достъпа на жителите до Съдебната палата. Той се намира в град Кюстендил, ул.,,Гороцветна “ № 29-А.

С решение на държавното управление Агенцията за държавна финансова ревизия получава безплатно за ръководство парцел – обществена държавна благосъстоятелност в гр. Смолян. Имотът се намира в административна постройка на бул.,,България “ № 14 и е със застроена повърхност 32 кв. м.

Пламен Панчев е назначен за почетно консулско длъжностно лице на Република Казахстан в Република България

Министерският съвет одобри Решение за разкриване на консулство на Република Казахстан в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Пловдив и консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч, и за предоставяне на единодушие Пламен Панчев, български жител, да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Република Казахстан в Република България със седалище в гр. Пловдив и консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч.

Г-н Пламен Панчев е ръководител на Управителния съвет на „ Сиенит холдинг “ в гр. Пловдив и в качеството си на почетно консулско длъжностно лице се чака да работи интензивно за поддържане и задълбочаване на отличните двустранни връзки сред Република България и Република Казахстан.

Откриването на консулство на Република Казахстан в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице със седалище в гр. Пловдив ще способства за увеличение на опциите за съдействие сред двете страни в икономическата, културно-образователната, туристическата и други области от съвместен интерес.

Одобрено е Споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от Европейски Съюз към Украйна

Правителството утвърди подписаното от министъра на финансите на 10.05.2023 година и от генералния шеф на Генерална дирекция „ Бюджет “ на Европейската комисия на 26.06.2023 година Споразумение за финансов принос сред Република България и Европейска комисия според член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета за основаване на инструмент за даване на поддръжка на Украйна през 2023 година, наименуван „ Макрофинансова помощ+ “.

Инструментът „ Макрофинансова помощ+ “ планува Европейският съюз да заеме средства от финансовите пазари или от финансови институции, с цел да даде на Украйна извънредно преференциални заеми през 2023 година с оптимален размер до общо 18 милиарда евро. Европейски Съюз се ангажира също по този начин, при положение на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне така наречен,,лихвена дотация “ и по този метод в допълнение облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите. За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, страните членки ще внесат спомагателни вноски в бюджета на Европейски Съюз, като според утвърденото съглашение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лв. за интервала 2024-2027 година или приблизително до 6,7 млн. лв. годишно.

За влизане в действие на съглашението за финансов принос е належащо то да бъде утвърдено, като за задачата министърът на финансите ще внесе в Народното събрание законопроект. След приемането на закона и обнародването му в „ Държавен вестник “, Европейска комисия ще бъде известена, че България сполучливо и навременно е изпълнила вътрешноправните си процедури за влизането в действие на съглашението за финансов принос.

За ратификация се предлага Спогодбата за обществена сигурност сред България и Албания

Правителството предложи на Народното събрание да ратифицира Спогодбата за обществена сигурност сред България и Албания. Международният контракт беше подписан на 15 март 2023 година в Тирана и на 30 март 2023 година в София. За да влезе в действие е належащо той да бъде утвърден от Народното събрание със закон.

Спогодбата контролира обезпечаването на жители на България  и Албания при работа в двете страни. Тя подсигурява техните осигурителни права и дефинира реда разпределяне и погашение на компенсации за болест и майчинство, трудова акцидент за и професионална болест. Документът регламентира и изискванията за разпределяне и погашение на другите типове пенсии – за застрахователен стаж и възраст, неработоспособност заради общо заболяване, неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии.

Във връзка с  определянето на пенсионните права по спогодбата се планува взаимно ценене на осигурителните интервали, приключени според законодателствата на България и Албания. При определянето на право на пенсия ще се зачитат и осигурителни интервали в трета страна, с която някоя от договарящите страни има контракт за обществена сигурност, в който е планувано сумиране на интервалите.

Спогодбата се подписва за неустановен интервал от време. Влизането й  в действие щ приключи действието на Спогодбата по държавното публично обезпечаване сред Народна република България и Народна република Албания, подписана в Тирана на 20 май 1952 година, която се ползва от 1953 година

България и Алжир подписват съглашение за съгласие в региона на водните запаси

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие в региона на водните запаси сред държавното управление на Република България и държавното управление на Алжирската демократична и национална република.

Документът дефинира областите на съдействие сред министерствата на двете страни: продан на специалисти и опит в региона на устойчивото и интегрирано ръководство на водните запаси, околната среда и акомодацията към изменението на климата; обмисляне и ръководство на водните ресурси; положително ръководство във водния бранш, образование по специалностите, свързани с водите; поощряване на предприятията на двете страни за присъединяване в търгове в браншове, свързани с водите, изследвания и строителство с оглед разширение на икономическото и комерсиалното съдействие.

Страните ще си сътрудничат посредством определяне и поддържане на стратегия за продан на съдействие и специалисти в региона на водните запаси, образуване на симпозиуми, конференции, семинари, съвещания и образования по тематики от съвместен интерес, продан на информация от общ темперамент и писмена или аудиовизуална научна и техническа документи, както и продан на опит, обвързван с осведомителните системи и системите за обмисляне в региона на водните запаси, секторната политика, остойностяване на водните услуги и други аспекти, които страните биха сметнали за подобаващи.

Целта на Меморандума е да откри правна рамка, която да разреши на България и Алжир да развият обвързвано с запазване на околната среда техническо, научно и икономическо съдействие в региона на водните запаси. Този документ ще послужи като платформа за създаване на спомагателни съглашения и респективно осъществяване на планове от заинтригувани институции от двете страни.

Одобрен е съставът на българската делегация за присъединяване в 45-ата разширена сесия на Комитета за международно завещание на ЮHECKO

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди плана на позиции и състав на държавната делегация на Република България за присъединяване в 45-ата разширена сесия на Комитета за международно завещание на ЮHECKO, Рияд, Саудитска Арабия, 10-25 септември 2023 година Материалите бяха взаимно импортирани за разглеждане на съвещанието на Министерския съвет от Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Министерство на външните работи.

Представител на държавното управление на България в делегацията е министърът на културата господин Кръстю Кръстев, началник на делегацията е заместник-министърът на културата господин Чавдар Георгиев. В делегацията са включени представители на Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Министерство на външните работи, Община Несебър, както и специалисти от научни институти.

Основните функционалности на Комитета за международно завещание на ЮHECKO са: Да дефинира културни и естествени полезности с изключителна универсална стойност, които би трябвало да бъдат предпазени по силата на Конвенцията, и да вписва тези полезности в Списъка на международното наследство; Да следи за положението на опазването па полезностите, вписани в Списъка на международното завещание и да взема решение кои полезности, включени в Списъка па международното завещание, да бъдат вписани в Списъка на международното завещание в заплаха или да бъдат извадени от него; Да взема решение дали дадена полезност може да бъде заличена от Списъка на международното наследство; Да преглежда молби за интернационална помощ, финансирана от Фонда за международно завещание.

Комитетът се състои от представители на 21 страни с четиригодишен мандат, определени на сесията на Асамблеята на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание. България е член на Комитета за интервала 2021-2025 година

Членовете на българската делегация ще изложат позиции на България по разнообразни значими за страната досиета.

България поддържа назначението на двама съдии в Общия съд на Европейски Съюз

България поддържа назначението на двама съдии в Общия съд на Европейски Съюз от Република Литва и Кралство Дания. Това се показва в българската позиция за съвещанието на непрекъснатите представители на страните членки в Европейски Съюз (КОРЕПЕР II), което ще се организира на 13 септември 2023 година в Брюксел.

На съвещанието ще бъдат прегледани предложенията на двете страни.

България поддържа предлагането на Литва за назначение на господин Саул Лука Коледа на поста арбитър в Общия съд на Европейски Съюз до 31 август 2025 година и предлагането на Дания за назначение на госпожа Луиз Шпангсберг Грьонфелд на поста арбитър в Общия съд на Европейски Съюз до 31 август 2028 година

Правителството утвърди премахването на обект, част от Пристанищен терминал Бургас­запад

Правителството одобри изменение в Договора за даване на концесия върху „ Пристанищен терминал Бургас-запад “. С приемането на решението обект – обществена държавна благосъстоятелност, ситуиран на територията на пристанищния терминал, ще бъде разгласен за частна държавна благосъстоятелност и ще бъде отстранен.

С премахването на обекта ще се усъвършенства вътрешнопристанищната съгласуваност на кейовите места с националната железопътна мрежа. Ще се усили успеваемостта и сигурността при ръководството и употребата на обекта на концесията и ще разреши построяването на нови железопътни коловози.

Правителството позволи действия за построяването на нов експлоатационен сондаж в находище „ Галата “

Правителството позволи на „ Петрокелтик България “ ЕООД и на „ Петрокелтик “ ООД­Люксембург – титуляр на концесия за рандеман на газ от находище „ Галата “ в континенталния шелф на Черно море, да употребяват корабите „ GSP SA TURN “ и „ GSP LICORN “, за осъществяване на транспорти и действия, свързани с хидротехнически и подводнотехнически работи за създаване на нов експлоатационен сондаж в рамките на концесионната повърхност на находището. Разрешението е за период от 6 месеца от датата на постановяване на решението.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на ММС по отношение на организирането и провеждането на Европейско състезание по волейбол за мъже

Министерски съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 година в размер 1 159 000 лева

Правителственото разпореждане се приема в осъществяване на РМС № 381 от 2023 година за одобрение на финансиране на Министерството на младежта и спорта за 2023 година за подкрепяне на организирането и провеждането на Европейско състезание по волейбол за мъже за 2023 година, на което България е съдомакин дружно с Италия, Израел и Северна Македония. Първенството ще се организира в интервала 26 август -13 септември 2023 година в гр. Варна.

Средствата в началото са били планувани да бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на енергетиката за 2023 година, заради което с друго разпореждане на държавното управление те се възвръщат по бюджета на енергийното ведомство.

Обвиняемите наложително ще бъдат осведомени за правната помощ и изискванията за нейното приемане

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който планува категорично правото на правна помощ на обвинените и даване на информация по какъв начин тя да бъде получена.

С промените се транспонира Директива 2012/13 Европейски Съюз на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 година по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане. Заради непълното транспониране на директивата Европейска комисия започва наказателна процедура против България.

Също по този начин се планува допълнение, според което обвиненият би трябвало да получи информацията за правата си по понятен за него метод. В тази връзка ще бъдат направени промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция, както и в Закон за Държавна организация „ Национална сигурност “.

В допълнение с цел да бъдат регистрирани в цялостна степен стандартите на директивата и наредбата на член 4 от нея се вкарва декларация-приложение по пример в горепосочените закони. По този метод лицата, които са арестувани, ще имат правото да получат писмена декларация за правата си, като им се даде опция да я прочетат и да я запазят през целия интервал на задържането.

В производството по налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ категорично се вкарва даването на опция на обвинения и на неговия бранител да се срещнат с доказателствата, въз основа на които прокуратурата желае ареста.

Разширява се кръгът на лицата, които не могат да бъдат очевидци по делото – не се позволяват показания на оперативни служащи, провели разследваща сказка с обвинения, до момента в който е бил обвинен. Промяната е обвързвана с осъществяването на неоправдателното решение на Европейски съд по правата на човека по делото „ Димитър Митев против България “, както и от рекомендации в отчети на правозащитни институции.

Предлага се също очевидецът да има право да се яви с юрист на разпит в случай че счита, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата му по член 121 от Наказателно-процесуален кодекс, а при направено искане от негова страна проверяващият орган или съдът да му обезпечи тази опция.

В в този момент настоящото законодателство очевидецът има право единствено да се съветва с юрист.

Опростяват се процедурите при събиране на доказателства, връчване и предаване на бумаги по цивилен и търговски каузи в трансгранични производства

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Целта е опростяване и усъвършенстване на механизмите за съдействие при събиране на доказателства и
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР