Вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) няма да подпише меморандума за управление,

...
Вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) няма да подпише меморандума за управление,
Коментари Харесай

„Държава, разделена между двете коалиции“: Габриел няма да подпише меморандума на ПП-ДБ 

Вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) няма да подпише меморандума за ръководство, препоръчан от „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Това съобщи самата тя на ексклузивен брифинг в Министерство на външните работи. По думите й всички оферти в документа погазват Конституцията и са „ опит за преодоляване на правосъдна система, регулатори и контролни органи “.

Няма да подпиша така наречен меморандум. Всичко има граници, моите са че не одобрявам страната да се ръководи от тотално неспазване на фундаментални правила на демокрацията “ съобщи Габриел, само че отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси.

Вицепремиерът попита за какво не е подписано сходно съглашение при започване на ръководството, както са упорствали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ оферират сходен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или единствено когато министър председателят ще е от ГЕРБ.

Това е саботиране на процеса на диалозите и е демонстрация на всичко друго, само че не и предпочитание за продължение на взаимното ръководство “ съобщи тя.

Изявлението на Габриел идва в повратен миг за ръководещата коалиция сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Само след две седмици министър председателят Николай Денков ще входира оставката си, а Мария Габриел би трябвало да поеме ръководството. Поне такава бе ангажимента сред политическите сили, когато предходната година образуваха държавно управление. Идеята бе ротация на министър председатели на всеки 9 месеца. Оказа се обаче, че един от разногласията е за това кой ще оглави Министерство на външните работи.

Избори 2 в 1
ПП-ДБ предложи меморандум, в който е записано, че в случай че постигането на съгласие се окаже невероятно, страните се договарят дружно с изборите за европейски парламент да се проведат и предварителни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази заран съобщи, че не е чел документа, само че го дефинира като неузрял и недопустим. Според него „ изборите 2 в 1 са безспорен логически приключен на некоалицията “.

Сега Габриел обаче нажежи още повече обстановката, като съобщи, че концепциите на ПП-ДБ допускат „ страната да бъде разграничена сред двете обединения, а регулаторите, правосъдната система, службите и контролните органи да бъдат поделени, което може да докара до политическото им преодоляване. “

Намирам меморандума като ултиматум, за политическо преодоляване на самостоятелната правосъдна система, контролните органи и регулаторите. Правовата страна се управлява от правилата на господство на закона “, съобщи Габриел.

По-рано денем съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява, че документът не е ултиматум, а отворена позиция, с цел да се стигне до съгласие.

Предложенията
Мария Габриел разяснява няколко от предложенията на ПП-ДБ. Заяви, че правосъдната промяна е несъмнено приоритет, само че заложените цели ще бъдат мъчно реализирани за 9 месеца и че ще се изискват с ясното схващане, че не може да се изпълнят.

Ако беше толкоз елементарно, за какво не го заложихме и не го постигнахме до този миг?

По отношение на службите и концепцията за смяна на процедурата за назначение на ръководителите на ДАНС и ДАТО с решение на Народно събрание, само че по предложение на Министерски съвет, Габриел попита за какво е закрепен период от 1 юни 2024 година Според нея той съответствува с изборната акция за членове на евро парламент, а липсват претекстове по какъв начин ще се случат измененията без застрашаване на националната сигурност.

Това е следващ опит за заемане на постове за преодоляване на службите. “

По думите й във връзка с Комисията за защита на конкуренцията, ПП-ДБ оферират законът да се трансформира всякога според от това какъв брой партии вземат участие в управническата коалиция. Според нея по този начин написаното предложение допуска „ политическо преодоляване, а не индиферентност на регулатора “.

Допълни, че политики във връзка с еврозоната, стопанската система, опазването на здравето, образованието, енергетиката липсват.

Те по-малко ли значими ще бъдат за ръководството на страната? “,економик. бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР