Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената
Коментари Харесай

Мария Габриел пристигна на официално посещение в Египет

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената от нея делегация дойдоха на еднодневно публично посещаване в Египет. Част от делегацията са Тодор Тагарев, министър на защитата, Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията, Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността, Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.

 мария габриел Българска телеграфна агенция

 мария габриел Българска телеграфна агенция
Посещението е първото на външен министър от 12 години насам.

През 2026 година се навършват 100 години от установяването на дипломатически връзки, като това е мотив и за извеждане на съдействието на ниво стратегическо партньорство, показват от Министерство на външните работи.

По време на визитата се планува да бъдат подписани редица двустранни меморандуми.

В рамките на визитата ще се състои и първото съвещание на Съвместната комисия за съдействие (СКС), управлявана от министрите на външните работи на двете страни.

През 2018 година, в границите на визитата на министъра на външните работи на Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха съглашение за основаване на Съвместна комисия за съдействие, за задаване на подобаваща двустранна рамка за координиране на политически насоки на българо-египетските връзки и надзор на осъществяването на споразуменията и стратегиите за съдействие, подписани сред двете страни. СКС се управлява от министрите на външните работи на двете страни.

Припомняме, че в края на януари т.г. Мария Габриел се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри на срещата на министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз в Брюксел, Белгия. Тогава двамата разискаха съдействието сред България и Египет в сфери като нововъведения, възобновими енергийни източници, водород, продоволствена сигурност, превоз и туризъм. Сред тематиките на полемиката бе и обстановката в Близкия Изток. 

На 7 февруари Министерският съвет на България утвърди спогодбата сред България и Египет за морско комерсиално мореплаване, която се чака да бъде подписана от министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков по време на днешната аудиенция в Египет. Новият междуправителствен документ заменя настоящата конвенция от 1969 година и ще способства за увеличение на транспортите и задълбочаване на съдействието сред България и Египет. 

Министерският съвет утвърди и съглашението сред България и Египет за взаимно освобождение от условията за владение на визи за краткосрочно престояване на жителите с дипломатически и служебни паспорти. С премахването на визовите условия за притежателите на дипломатически и служебни паспорти се цели да бъде даден подтик за активизиране на политическия разговор и бизнес контактите сред двете страни.

По време на визитата на Мария Габриел се чака и среща с българската общественост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР