Вицепремиерът и министър на финансите на Япония Таро Асо е

...
Вицепремиерът и министър на финансите на Япония Таро Асо е
Коментари Харесай

Японският финансов министър връща заплатата си за една година

Вицепремиерът и министър на финансите на Япония Таро Асо е решил да върне на държавната хазна заплатата си за една година в символ на смирение поради подправянето на документи във ведомството му, свързани с компанията на персонален другар на премиера Шиндзо Абе, съобщи ТАСС.

Заради абсурда разнообразни служебни санкции ще бъдат наложени на още 20 по-нископоставени служители, някои от които са краткотрайно отстранени от работа без заплата, заяви през днешния ден телевизия Ен Ейч Кей.

Годишната заплата на Асо е близо 20,9 млн. йени или към 189 400 $.

Японската прокуратура реши да не стартира наказателно дело против служителите, подправили служебни документи. Това провокира възмущението на опозицията, която има намерение да изиска в Народното събрание оставката на държавното управление.

Министерството на финансите призна на 12 март под натиска на опозицията и медиите, че е фалшифицирало 14 документа, показани в Народното събрание, за договорка с държавни земи, продадени на седемкратно по-ниска стойност от пазарната на прочут на брачната половинка на премиера.

От документите са били заличени имената на Шиндзо Абе и брачната половинка му Акие, на вицепремиера Асо и редица високопоставени политици. Зачеркнати са били и споменавания за "изключителния темперамент " на договорката и за инструкции на Акие Абе за интензивно напредване на договорката.

Компанията Моритомо, която е в центъра на абсурда, има частни образователни заведения, известна е с националистическия уклон на педагогическата активност и с близостта си до фамилията на премиера. Компанията възнамерявала да открие частно начално учебно заведение в префектура Осака. За задачата тя придобила сектор държавна земя при цена, както се оказва, седем пъти по-ниска от пазарната. Съпругата на премиера е трябвало да стане почетен шеф на учебното заведение, само че отхвърли длъжността след експлоадирането на абсурда. Историята докара до значителен спад в поддръжката към премиера на Япония.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР