Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер и министърът на финансите Магнус

...
Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер и министърът на финансите Магнус
Коментари Харесай

Австрия въвежда таван на печалбата и данък за енергийните фирми

Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер и министърът на финансите Магнус Брунер показаха на конференция подробна информация към заплануваното приемане на Закона за принос към енергийната рецесия, който ще бъде импортиран в Народното събрание. Законът планува петролните и газовите компании да внасят като налог част от своите облаги, а за производителите на електричество се вкарва таван на облагите, заяви Българска телеграфна агенция.

Тази мярка ще обезпечи от 2 до 4 милиарда евро, които ще бъдат употребявани за поддръжка на семействата и бизнеса. За петролните и газовите компании като база за зичисляване на дължимите суми ще се употребява междинната облага в годините 2018 – 2021. Ако настоящата облага е над 20 % от междинната облага през базовия четиригодишен интервал, то 40 % от нея ще бъдат импортирани като налог. Но защото върху облагата се постанова и корпоративен налог, то процентът се усилва и доближава 65 % от облагата, разясни Вернер Коглер. Ако компаниите съумеят да потвърдят, че влагат във възобновима сила, процентът спада от 40 на 33 %.

За произвеждащите електрическа енергия, респ. търгуващите с електрическа енергия компании оптималната позволена облага е 180 евро на мегаватчас. Максималната позволена облага понижава на 140 евро на мегаватчас, ако не може да бъде потвърдено вложение във възобновима сила. Въвежда се и долна граница, с цел да бъдат предпазени дребните производители, само че следва да се дефинират детайлите, добави финансовият министър.

Мерките ще са годни до края на 2023 година и за предприятията, работещи с фосилни енергоносители, влизат в действие от 1 юли тази година. Таванът за облагите на производителите на електрическа енергия се вкарва от 1 декември. База за тази мярка са решенията на Европейски Съюз.

Това са изключителни ограничения в изключителни времена, подчертаха двамата политици. Пакетът ще обезпечи повече правдивост и е резултат от доста положителните и градивни диалози в държавното управление, изясни вицеканцлерът Коглер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР