Виторио Емануеле Савойски, единственият син на последния крал на Италия,

...
Виторио Емануеле Савойски, единственият син на последния крал на Италия,
Коментари Харесай

Почина синът на последния крал на Италия

Виторио Емануеле Савойски, единственият наследник на последния крал на Италия, който прекара по-голямата част от живота си в заточение в Швейцария, умря на 86-годишна възраст в дома си в Женева, съобщи Кралският дом на Савоя, представен от Ройтерс.

Роден в южния италиански град Неапол, Виторио Емануеле напуща родината си на 9 години, когато татко му Умберто II (брат на българската кралица Йоанна и вуйчо на Симеон Сакскобургготски) е заставен да абдикира след националния референдум от 1946 година, с който е отстранена монархията.

Vittorio Emanuele di Savoia, son of Italy`s last king Umberto II, has died in Geneva at the age of 87.
— RRN (@RRNmedia)

Vittorio Emanuele, Prince of Naples and son of King Umberto II, last King of Italy, passed away peacefully this morning in Geneva, surrounded by his family.

Riposi in pace, Altezza Reale
— royal courtier (@CourtierRoyal)

Той се дефинира като крал на Италия и дълго време се бореше с корекция в италианската Конституция, която забраняваше на всички мъже от фамилията му да се връщат в страната. Парламентът анулира възбраната през 2002 година и по този начин малко преди Коледа на същата година Виторио Емануеле посети Рим и даже получи аудиенция при папа Йоан Павел. Но елементарните италианци го посрещнаха хладно - имиджът на династията му бе очернен от топлите й отношения с фашисткия деспот Бенито Мусолини.

Собствената му известност бе накърнена, когато през 1978 година бе упрекнат, че инцидентно е прострелял и умъртвил 19-годишния немец Дирк Хамер на корсиканско пристанище. Хамер спал под палубата на лодка, когато револверът на Виторио Емануеле гръмнал по време на свада с туристи. Хамер по този начин и не се възстановил и умрял няколко месеца по-късно от раните си. Виторио Емануеле в последна сметка беше оневинен за убийството във френски съд през 1991 година и получи условна присъда за нелегално владеене на оръжие.

Случаят още веднъж закупи известност покрай неотдавна излезлия документален филм на стрийминг платформата " Нетликс " под името " The King Who Never Was ".

È morto di Savoia, figlio dell` di Italia
— euronews Italiano (@euronewsit)

Бившият принц се изправи пред спомагателни правни проблеми, когато през 2006 година бе арестуван в южния италиански град Потенца по обвинявания в рекет и присъединяване в проституция. По-късно съдът го оправда. Докато беше държан в ареста в Потенца, той беше записан да се хвали пред съкилийник, че е измамил френските магистрати по делото Хамер. Виторио Емануеле оспорва автентичността на видеото.

Принцът се дами за швейцарската шампионка по водни ски Марина Дориа през 1971 година и те прекарват дълги години от взаимния си живот във вила на брега на Женевското езеро. Но сватбата им не се състои в Швейцария, а в... Техеран - Виторио Емануеле е непосредствен другар и бизнес партньор на иранския шах Мохамед Реза Пахлави. 

Със смътта на принца " короната " на Италия преминава у сина му Емануеле Филиберто. Той обаче каза през 2023 година, че ще се откаже от претенциите си към италианския трон в интерес на щерка си Витория, когато почувства, че е подготвена за предизвикването.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР