Витамин Е е важен атиоксидант и мастно разтворим витамин. Той

...
Витамин Е е важен атиоксидант и мастно разтворим витамин. Той
Коментари Харесай

Дефицит на витамин Е

Витамин Е е значим атиоксидант и мастно разтворим витамин. Той взе участие в растежа на клетките и снабдяването им с О2. Също по този начин взима присъединяване в синтеза на белтъците и хемоглобина. Чрез своите антиоксидантни свойства витамин Е предотвратява развиването на атеросклерозата.

Широко употребен е в последните години за профилактика на сърдечно-съдовите болести. Той уголемява кръвоносните съдове и усъвършенства циркулацията на кръвта. Според някои проучвания витамин Е понижава риска за рак на кожата и простатата. Също по този начин той понижава следите от белези и спомага за бързото зарастване на рани.

Токоферол от гръцки значи витамин на плодородието, което е другото наименование на витамин Е.

Като хранителна добавка витамин Е се отбелязва на етикети като Е307, Е308, Е309. Той е извънредно потребен за спортистите, тъй като укрепва мускулите.

Ако предозирате с витамин Е, това може да докара до гадене, разстройство или високо кръвно.

Храни, богати на витамин Е

 Витамин Е - храни

Животинските артикули са небогати на наличие на витамин Е. Най–богати на витамин Е са растителните масла като памуковото, слънчогледовото, царевичното и пшеничното. Хранителни артикули, богати на Витамин Е, са: салатите, зеления грах, зеления фасул, магданоз, зеле, спанак, броколи, ряпа, киви, маслини, овес, ръж, ядки, царевични зародиши и всички типове житни зародиши, яйца, мляко, черен дроб и други.

Дефицитът на витамин Е може да докара до:

- анемия – изнемощялост, слаба централизация, дискомфорт или зной при някакво усилие;

- прибързано стареене на кожата;

- инфекциозни заболявания;

- мускулна дистрофия;

- риск от сърдечно-съдови заболявания;

- некроза на черния дроб;

- възпалени процеси;

- проблеми в размножаването и неплодородие.

Както всички други витамини, по този начин и витамин Е има значима роля в развиването на индивида, без значение в коя възраст е. Постарайте се да снабдявате всекидневно тялото си с витамини от разнообразни пресни плодове и зеленчуци. Термичната обработка е най-големия зложелател на витамините. И не забравяйте, че витамини се съдържат в рибата и месото!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР