Витамин D участва във формирането на вродения имунитет, усвояването на

...
Витамин D участва във формирането на вродения имунитет, усвояването на
Коментари Харесай

Витамин D за по-добър имунитет и защита за сърцето

Витамин D взе участие във образуването на вродения имунитет, усвояването на калций от храната и образуването на костните тъкани, регулацията на фосфора в кръвната плазма и дружно с паратиреоидния хормон поддържа на обикновено ниво серумния калций.

В множеството случаи за осъществяване на тези виновни функционалности витамин D би трябвало да се свързва със специфични рецептори, които могат да се открият в тъканите на сърдечносъдовата система: в ендотелните кафези, покриващи стените на съдовете от вътрешната страна, в клетките на гладките мускулни тъкани, формиращи съдовете, а по този начин също в кардиомиоцитите - мускулни кафези на сърцето.

Изследвания посочили, че съществува връзка сред ниското равнище на витамин D в кръвния серум и сърдечносъдовите болести, а по този начин също със смъртността от тях. Учените считат, че витамин D пази съдовете от калциноза (отлагане на калций по техните стени) и намалява артериалното налягане посредством активация на ренин-ангиотензин-алдостероновата система, която управлява равнището на холестерола в кръвта и възпалителните процеси.

Съществува догадка, че в зимния интервал питателните добавки с витамин D усъвършенстват положението на сърдечносъдовата система. Само една капка течен витамим D на ден обезпечава щит на сърцето през зимата, безапелационни са специалистите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР