Витамин D е изключително важен за организма ни. Синтезира се

...
Витамин D е изключително важен за организма ни. Синтезира се
Коментари Харесай

Причинява ли дефицитът на витамин D косопад?


Витамин D е извънредно значим за организма ни. Синтезира се от кожата ни под въздействието на слънчевите лъчи и би трябвало организмът да задоволява самичък нужните си от него. През последните десетилетия обаче непрестанно се загатва за продължителен дефицит на витамин D измежду популацията, което можем да го разбираем със актуалния метод на живот – действително прекарваме светлата част на деня затворени в пространства или транспортни средства.

Витамин D е от голяма важност за здравето на костите ни, за стабилно въодушевление. Все повече нови научни проучвания документират протективната му изгода против развиването на разнообразни заболяване, в това число ракови.

Разполага се с известни данни, че дефицитът на витамин Д е обвързван и с косопада и други проблеми, типични за косата. Той подтиква растежа на космените фоликули. Играе основна роля за тяхното формиране, а когато този развой е оскърбен, косата става рядка и опада прибързано – де факто няма напредък на нови косми и подновяването ѝ е незадоволително.

Според откриватели дефицитът на витамин Д е обвързван по някакъв метод и с автоимунното положение плешивост ареата , при което се следи отделяне на сектори без коса по скалпа.

Ако фактически косата става рехава или не пораства в нормалния си ритъм, има огромна възможност за систематичен дефицит от витамин Д. Кога имаме съображение да го заподозрем, преди да стигнем до проучване?

За ориентир могат да ни бъдат от изгода други признаци на недостиг на витамин D . Такива са:

Свързани публикации.. Витамин Д намалява риска от рак на гърдата 0 Слънцегреенето през лятото – задоволително ли ни е да си осигурим Витамин Д? 0 Косопадът при дамите - може да бъде симптом на хормонален дисбаланс 0

Необясними внезапни промени в настроението, податливост към тревога и депресия; Постоянно чувство за отмалялост, Бавно укрепване на рани, Понижена устойчивост Мускулна уязвимост, Повишаване на кръвното налягане, Изпитване на хронична болежка, Инфертилитет Чести фрактури, Загуба на костна компактност.

Начин да си го осигурим е достатъчното излагане на слънчева светлина – най-малко 20 минути на ден, което не е проблем при ясно време... А тази година даже лято нямаме на някои места...

Освен със слънчево излагане витамин Д може да се обезпечи посредством някои хранителни източници. Такива са авокадото, яйцата, семената чиа, някои типове риба като сьомга, сардини и пъстърва, ядки и сирена, в това число кашкавал.

Често и пълноценното хранене не дава решение против дефицита на витамин Д, което постанова приема му под формата на хранителна добавка. За предпочитане в такива случаи са естествените източници на витамина и неговата течна форма.

С витамин Д обаче не трябва и да се прекалява. Според ендокринолозите потребната дневна доза за възрастни от 19 до 55 години е 600 IU. За възрастни над 55 години сред 600 – 800 и за деца сред 400 и 600 IU.

Трябва да се има поради, че дефицитът на витамин Д може да се дължи и на хронични болести като целиакия и болест на Хрон , което постанова предприемане на сериозна терапия. Съществуват и лекарства, чието приемане въздейства на стойностите на витамин Д в организма. Такива са противогъбичните, глюкокортикоидите, антиконвулсанти и одобряваните при ХИВ.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР